Фермери почали вирощувати більші овочі
Внаслідок окупації Херсонщини виник дефіцит овочів. Щоб задовольнити попит і отримати більшу врожайність, фермери стали вирощувати важчі головки капусти, більші коренеплоди тощо. Під час війни покупці стали менш вибагливими.
Про це у своїй колонці на AgroTimes написав Ярослав Бай, головний агроном ПП «Агрофірма «Дзвони», що на Львівщині.
«Щоб українські овочі не були в дефіциті, є два варіанти: або збільшувати площі під ними, або максимально збільшувати врожайність. Оскільки в нашому господарстві (це передгір’я Карпат) ландшафти не дозволяють відвести більше площі під овочівництво, ми обрали другий шлях», – зазначив спеціаліст.
Він наводить приклад: раніше покупці намагалися купувати капусту, головки якої важили 2–2,5 кг, тож супермаркети замовляли фермерам саме таку продукцію. Нині, щоб збільшити вихід товарної продукції з гектара, фермери вирощують гібриди, які дають головки більшої ваги — до 3,5 кг. Аналогічна ситуація і по інших культурах.
«Покупці стали не такими вибагливими і супермаркети, відповідно, пред’являють не такі жорсткі вимоги до калібрування овочів», – пояснив Ярослав Бай.
Читайте також: Закарпатські овочівники висадили ранню капусту в теплиці