Чому скорочується експорт українських молочних продуктів
Переваги, які підтримували сальдо зовнішньої торгівлі молочними продуктами позитивним, з жовтня 2022 року почали танути. У грудні вперше за час воєнного стану воно стало негативним (-$2,2 млн).
На цьому наголосив виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур.
«Суттєве зниження обсягів експорту триває вже третій місяць поспіль. Хоча ще у вересні обсяги експорту у 2,2 раза перевищували обсяги імпорту, а позитивне сальдо складало майже $20 млн», – зазначив він.
На те є кілька причин. Внутрішні – інфляція, що спричинила зростання цін, проблеми в енергетиці, через які підприємства змушені використовувати генератори і, відповідно, платити за електроенергію дорожче.
«Приміром, якщо ціна електроенергії «Укренерго» для підприємств становить 3 грн/кВт⋅год, то з використанням генератора вона зростає до 15-20 грн/кВт⋅год, – пояснив Арсен Дідур. – Зважаючи на те, що у собівартості виробництва і молока, і молокопродуктів витрати на електроенергію – в середньому 7%, це не може не вплинути на собівартість виробництва».
Є й зовнішні причини скорочення українського експорту.
«В Європі подешевшав газ, який сьогодні коштує 800 євро/тис. м3. Приблизно таку ж суму (32 тис. грн) платять і наші підприємства, – зауважив Арсен Дідур. – Крім того, в ЄС почала знижуватися ціна на молоко-сировину, погіршуючи конкурентні умови для українських молочних товарів. При цьому, як і раніше, європейські молочники отримують від держави підтримку у виробництві молока та просуванні експорту, чого не мають наші національні виробники».
Нагадаємо, за підсумками минулого року експорт молочної продукції зріс на 39%.
Як повідомлялося, індекс цін на молочну продукцію GDT на перших торгах цього року знизився на 2,8%.