Точка зору

Альтернатива дає можливість оптимально вести бізнес

Євген Романов
керівник ТОВ «Новий елеватор»

Україна поступово переходить на альтернативні джерела енергії, що не є дивним. По-перше, ми – один з найбільших виробників зерна, в тому числі й кукурудзи. По-друге, ми постійно знаходимося в режимі газових війн з рф. Також в Україні, на відміну від країн Євросоюзу, є великі господарства, які воліють не тільки вирощувати, а й самостійно сушити збіжжя. Та навіть малі намагаються мати власну сушарку. Альтернатива ж дає незалежність, економію та можливість оптимально вести бізнес.

Ми розпочинали працювати на імпортному обладнанні, але з часом переконалися, що воно нам не дуже підходить. Відтак, розібравши його до гвинтика й удосконаливши апаратуру, поступово підійшли до власного виробництва.

Враховуючи те, що ми самі працюємо на нашому обладнанні, постійно працюємо над його модернізацією, адже бачимо, як та що можна покращити. Також нам допомагає обслуговування наших клієнтів. Ми завжди на зв`язку – вони нам телефонують і вночі, і у вихідні й отримують підтримку й фахові консультації. Звісно, дивимося на те, що роблять інші виробники, навіть у сумісних сферах.

Щоправда, над деякими рішеннями доводиться працювати роками. Наприклад, при сушінні йде доволі багато дрібних відходів. Система пиловловлювання у європейських компаній коштує близько 20-30 тис. євро. Ми розробили таку систему й наразі випробовуємо її на власних базах – вона буде дешевшою у декілька разів. І це далеко не єдине рішення, яке ми розробляємо станом на сьогодні.

Як кажуть, немає меж досконалості. Тому наше конструкторське бюро працює на повну – адже там працюють не просто інженери-теоретики, а інженери-практики.

Ми обрали для себе й рекомендуємо нашим клієнтам працювати на деревній щепі. Адже це найдоступніший та найдешевший вид альтернативного палива. До того ж, деревна щепа вважається найекологічнішим видом палива – вона не порушує баланс СО2.

Зокрема, один з наших клієнтів, який до того сушив збіжжя за допомогою зернових відходів, вирішив відмовитися від такого виду палива, адже прорахував, що це не дуже вигідно.  Та й пелети дорожчі, аніж деревна тріска.

Існує розповсюджений міф щодо необхідності додаткових складів для зберігання палива. Насправді теплогенератори дозволяють спалювати паливо із 35% вологи. Тому зберігаємо щепу у буртах просто неба.

Звісно, у кожного виду деревини різна зольність. Але наша конструкція котла повністю спалює паливо – це дозволяє працювати нам увесь сезон без очищення й без зупинок.

Наш теплогенератор складається з трьох частин. Так, щепа автоматично подається з бункеру подачі палива до пальника. Полум`я потрапляє до капсули дожигу. Знизу ми зробили піддув, завдяки чому залишки палива підіймаються й потрапляють до факелу.

Головна відмінність наших котлів від інших виробників у тому, що вони поєднані з теплообмінником. Тому частки газу й іскри у процесі горіння не потрапляють до зерна, що убезпечує елеватор від пожеж та дозволяє отримати експортну якість збіжжя.

Інколи кажуть, що альтернативні джерела палива більш прийнятні для малих та середніх фермерів. Це не так. Наше рішення «1+1» дозволяє працювати великим підприємствам й заощаджувати на процесі. Перша зона нагрівання зерна й збіжжя вже гарячим подається на другу сушарку, де власне й відбувається процес сушіння. За рахунок такої технології вдається сушити зерно із великим вмістом вологи за один прохід.

На мій погляд, елеваторний ринок України великий й перспективний.

Наразі потреби у сушінні є більш локальними. Зокрема, у південних регіонах сушіння вже й не настільки потрібно через клімат, а ось на півдні, центрі та заході України, де наразі відбувається аграрний Ренесанс, доволі висока вологість збіжжя.

Враховуючи те, що аграрії все більше використовують сучасні технології, врожайність зростає. Тому потреби у сушінні й зберіганні збільшуються. Та й сушарки, які було зведено 20-30 років тому морально застарівають.

Тому агровиробники все більше придивляються до сушарок на альтернативних видах палива.