Овочі-Ягоди-Сад

Ціни на капусту – найвищі за останні 6 років

Ціни на капусту – найвищі за останні 6 років

Теперішні ціни на капусту в гривнях та доларах – найвищі за останні 6 років. В середньому гуртом овоч коштує 10 грн/кг, що втричі більше, ніж у попередні 5 років, а тепершня ціна $0,27 – майже удвічі вища середньої за останні роки.

Про це розповів Євген Кузін, керівник аналітичного департаменту проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» під час вебінару «Картопля та овочі борщового набору: виробництво та ціни у сезоні-2022/23».

За його словами, хвороби капусти і приморозки у вересні погіршили якість та зменшили врожай. Є цілком серйозні ризики повторення сценарію попереднього сезону з рекордно високими цінами. Вони будуть балансувати між зниженням споживання через міграцію населення та можливістю імпорту.

Імпорт ранньої капусти з країн Центральної Азії буде затруднений через логістику.
Постачання з Польщі зіткнеться з найменшим врожаєм та найвищими цінами за останні 10 років. У Румунії також є проблеми з виробництвом через посуху, а поточні ціни вже співставні з українськими та польськими.

Імпорт з Північної Македонії буде враховувати рекордно низькі ціна навесні 2022 року та збільшення витрат навесні 2023 року.

Читайте також: Цього сезону знизиться частка продажу овочів у супермаркетах