Тваринництво

«Агропродсервіс» продає від свиноматки 3,2 тонни м’яса на рік

«Агропродсервіс» продає від свиноматки 3,2 тонни м’яса на рік

ПАП «Агропродсервіс» віддає перевагу данській генетиці свиней. Щороку оновлює племінне стадо, свинок і кнурів купує у компанії DanBred.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів заступник директора з тваринництва «Агропродсервісу» Роман Березовський.

«Якщо репродуктор розраховано на 1 тис. голів свине, то на 40-45% ми його оновлюємо», – уточнив він.

На думку Романа Березовського, данська генетика – найкраща, і в умовах свого господарства від неї можна отримати максимум можливого.

«Коли я починав працювати у свинарстві, свиноматка за опорос народжувала 10 поросят, сьогодні ми отримуємо 17. Тобто за 20 років продуктивність свиноматок зросла майже вдвічі, – зазначив він. – Гадаю, через рік-два дійдемо до 20 живонароджених поросят. Колись 700 г приросту на відгодівлі вважалося добрим показником, нині ми маємо понад 1 кг приросту».

М’ясність ландрасів – на високому рівні, але ця порода потребує якісного догляду, сучасних технологій, знань і професійної команди, наголосив Роман Березовський.

«Багато господарств, не маючи якісного обладнання, почувши, що данські свині дають добрі результати, почали купувати цю породу, але через деякий час перейшли на менш вибагливі генетики, – зазначив він. – Ми свій вибір робили свідомо. Звичайно, є затрати, але за рік ми продаємо від свиноматки 3,2 тонни м’яса – це основний показник продуктивності. Це – європейський рівень. Нині в Україні такий показник не перевищує 2,5 тонн».

Нагадаємо,

Як повідомлялося, утримання свиноматок данської генетики обходиться дешевше.

Довідка

«Агропродсервіс» утримує 160 тис. голів свиней, зокрема 12 тис. свиноматок, у 12 свинокомплексах у Тернопільській і Чернівецькій областях. Має статус племінного заводу з розведення свиней породи ландрас.