Техніка

Кожен, хто вирощує кукурудзу, ставив собі запитання: як оцінити якість посіву?

Вплив якості посіву на врожай кукурудзи

Вплив якості посіву на врожай кукурудзи
Дослідні поля Precision Technology Institute (PTI) у місті Понтіак, Іллінойс, США

Кожен, хто вирощує кукурудзу, ставив собі запитання: як оцінити якість посіву? Якісний посів і неякісний — що це значить?  

Враження від сходів або вже дорослих рослин досвідченому фермеру говорять багато про що, проте як виміряти ці враження? Адже тут важливо оперувати об’єктивними і вимірюваними критеріями. 

Компанія Precision Planting на відміну від багатьох інших виробників сільськогосподарського обладнання розробку своєї продукції починає… з поля. На власних полях площею близько 160 га в місті Понтіак, штат Іллінойс (США), тестують і порівнюють різні сівалки, обладнання та технології, вивчають проблеми під час посіву, відбувається пошук рішень, випробування кожної нової розробки Precision Planting, перш ніж її запустять у виробництво. Тільки переконавшись на власному досвіді в результативності нового виробу, Precision Planting пропонує його фермерам. Власне, поле стало частиною конструкторського бюро, і розуміння життя рослини лежить в основі всіх розробок Precision Planting. 

Польові випробування дозволили систематизувати складові якості посіву кукурудзи. Їх можна згрупувати у вигляді піраміди пріоритетів, адже кожен із цих чинників по-різному впливає на врожай. 

Як ви думаєте, що під час посіву кукурудзи впливає на врожай найбільше? Багато хто скаже, що це «сингуляція», або якість дозування висівного апарату, що забезпечує мінімум двійників і пропусків. Як виявилося, це не так. Найважливішою за своїм впливом на врожай у піраміді пріоритетів виявилася дружність сходів. 

Багаторічні дослідження компанії Precision Planting показали, що затримка в проростанні рослини в порівнянні із сусідніми рослинами призводить до втрати в середньому такої частки врожаю з цієї рослини: 

Праворуч — відставання рослини на два дні

• відставання на 24 год — втрата 15%; 

• відставання на 36 год — втрата 30%; 

• відставання на 48 год — втрата 78%; 

• відставання більш ніж на 48 год — втрата 90%. 

Причини нерівномірних сходів не завжди очевидні й можуть залежати від різних чинників, але найчастіше вони зводяться до нерівномірної вологості й температури. 

Як же сівалка впливає на вологість і температуру? Однією з причин є нерівномірна глибина висіву, адже за зміни глибини висіву всього на 1 см вологість і температура можуть змінитися досить суттєво для затримання проростання. 

Нерівномірна глибина — недружні сходи

Забезпечити стабільний контакт секції сівалки з ґрунтом і рівномірну глибину посіву допомагає дообладнання сівалок системою DeltaForce, що виконує автоматичне керування притискним зусиллям кожного ряду. 

Система гідравлічного притискання DeltaForce

Гідроциліндри DeltaForce забезпечують необхідний притиск кожного ряду незалежно від мінливих умов на полі, а також допомагають уникнути переущільнення стінок борозни від надлишкового тиску секції. Адже переущільнення також затримує розвиток рослини й обмежує отримання кореневою системою вологи та поживних речовин. Дослідження Precision Planting показали, що, стикаючись із переущільненням стінок борозни на фазах VE-V6, кукурудза закладає качани в середньому на 2 ряди менше (а це близько 10%!), порівнюючи з ділянками без переущільнення. Витримати потрібну глибину, уникнувши переущільнення, — непросте завдання… 

І втрата глибини, і переущільнення — це помилки під час посіву, яких не видно на поверхні поля. Реальну картину того, що відбувається насправді, допомагає побачити монітор 20|20 із даними про притискання секцій. На карті ліворуч показано роботу гідроциліндрів DeltaForce: видно, що вони то довантажують, то розвантажують секції сівалки. 

На фото: робота гідроциліндрів DeltaForce – ліворуч; притискання секцій до поверхні ґрунту – праворуч

На карті праворуч показано результат на поверхні поля — рівномірне притискання всіх секцій сівалки без втрат глибини й переущільнення. Дивлячись на карту ліворуч, стає зрозумілим, що насправді відбувається, коли сівалку не обладнано автоматичним керуванням притискним зусиллям і секції притискають звичайні пружини — в різних частинах поля лишається багато ділянок з недостатнім притисканням та переущільненням — і кожна з цих двох проблем має свою ціну у вигляді недоотриманого врожаю.  

Інколи буває, що насінина не опиняється на дні борозни, чіпляючись за пожнивні рештки, нерівності борозни, грудки ґрунту тощо, і знов порушується глибина висіву. Precision Planting пропонує простий за конструкцією, але дуже ефективний пристрій для притискання насіння до дна борозни, який називається Keeton. Але насправді все не так просто… Притискач насіння Keeton від Precision Planting виготовлено зі спеціального матеріалу й має особливу поверхню, що запобігає налипанню насіння і ґрунту. 

Притискач насіння Keeton та результат його застосування

Випробування притискача Keeton на полі Precision Planting дало різницю в урожаї кукурудзи в 360 кг/га. 

Притискач насіння Keeton також можна застосовувати як аплікатор для внесення рідких стартових добрив під час посіву. Але це тема окремої розмови. 

Ще однією причиною недружніх сходів можуть бути пожнивні рештки. Перебуваючи в борозні поруч із насінням, пожнивні рештки відтягують на себе цінну вологу, що так потрібна насінню для проростання, і, як показали дослідження, можуть уповільнити проростання орієнтовно на один день. Пожнивні рештки можуть стати й фізичною перешкодою на шляху рослини та її коріння, затримуючи проростання. Крім того, рештки торішніх рослин є живильним середовищем для хвороб, що віднімають у рослини сили й зменшують майбутній урожай. 

Вивчивши різні системи та пристрої для очищення проходу сівалки, ми дійшли висновку, що багато які з них не справляються зі своєю роботою через відсутність адаптивності до мінливих умов на полі. На різних ділянках поля такі системи можуть горнути борозну або, навпаки, недостатньо прилягати до ґрунту, лишаючи пожнивні рештки на проході секції. Знов адаптивність, якої не вистачає… 

Для якісного очищення проходу компанія Precision Planting розробила очисник ряду з автоматичним пневматичним притисканням Reveal, що встановлюється не на висівну секцію, а на раму сівалки. Завдяки цьому вібрація від очисника рядка не передається на висівну секцію. Пневматичний притиск, плаваюча підвіска, адаптивність і зручність у роботі дозволяють з кабіни трактора підібрати оптимальні налаштування й забезпечити потрібну якість очищення проходу сівалки в будь-яких умовах. 

Очисник ряду Reveal

Продовжуючи розмову про перший рівень піраміди пріоритетів, потрібно сказати, що дружність сходів також дуже залежить і від контакту насіння з ґрунтом. Чи вся поверхня насінини прилягає до ґрунту і вчасно вбирає вологу, необхідну для проростання? Чи є навколо насінини повітряні кишені, що уповільнюють проростання? За цю частину роботи, крім притискача насіння, відповідає система закриття борозни. Випробування показали, що неякісне закриття борозни може зіпсувати роботу навіть дорогої сучасної сівалки. Хоча, чи можна від конструкції з двох коліс і металевої пружини очікувати якісного закриття борозни в умовах, що змінюються навіть у межах одного поля? Як часто ви помічали, що борозна, особливо в її нижній частині, лишилася незруйнованою і рослина відставала в проростанні? 

На фото: неякісно загорнута борозна – ліворуч; 100%-й контакт із ґрунтом – праворуч

Причиною є і повітряні кишені, і щільні стінки борозни, що лишилися незруйнованими, і пришвидшене випаровування вологи з такої неповністю закритої борозни. 

Однією з недавніх розробок Precision Planting стала двоступенева система закриття борозни з пневматичним притисканням FurrowForce. Металеві диски спочатку руйнують і подрібнюють стінки борозни, зсувають ґрунт з обох боків до борозни, не обвалюючи сухий ґрунт із поверхні на насінину, і видаляють повітряні кишені по всій глибині. Потім гумові котки, що йдуть позаду, притискають поверхню, забезпечуючи необхідний контакт насіння з ґрунтом, а також запобігаючи пришвидшеному випаровуванню вологи. Пневматична подушка з адаптивним автоматичним керуванням забезпечує необхідне притискання прикочувальних коліс кожного ряду для якісного закриття незалежно від мінливих умов на полі. 

Система закриття борозни FurrowForce

Випробування Precision Planting показали, що, порівнюючи з традиційними гумовими й литими дводисковими прикочувальними колесами, застосування системи FurrowForce дало приріст урожаю в середньому на 5,7 ц/га. 

Ми розглянули тільки перший рівень піраміди пріоритетів під час посіву — дружність сходів і чинники, що на неї впливають. 

У наступних номерах журналу я розповім про інші рівні піраміди пріоритетів під час посіву: такі як сингуляція, розкладка і норма висіву. А також, сподіваюся, вам буде цікаво дізнатися, яке обладнання Precision Planting допомагає поліпшити якість цих складових посіву і як цей вплив можна виміряти в збільшенні врожаю. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ