Техніка

На вибір сівалки впливають природно-кліматичні умови й можливість працювати за різного стану ґрунту

У гонитві за вологою

У гонитві за вологою
KUHN Maxima 3

На вибір сівалки не в останню чергу впливають природно-кліматичні умови й можливість техніки працювати за різного стану ґрунту

Коли строки у пріоритеті 

Невеликі підприємства завжди наражаються на проблему вибору сівалок. Це доволі дорогі машини, від яких залежить успіх усього сезону, і кожен фермер десять раз подумає, що саме варто купувати, а що — ні. Так довелося робити й керівництву ПСП «Агрофірма Прогрес», що працює у Харківській області. 

Загалом підприємство обробляє 2100 га ріллі, з яких 1300 га відведено під зернові (озима пшениця та ячмінь), 300 га — під кукурудзою, 500–600 га — під соняшником, а також на невеликій площі вирощують еспарцет і люцерну. 

Сходи кукурудзи підтверджують якісне розкладання насіння і дотримання інших параметрів сівби

Виконавчий директор підприємства Віталій Моргун розповів, що їх регіон постійно стикається з дефіцитом вологи й навіть продемонстрував пересохлі водойми, які навесні повинні бути заповнені водою. Така ситуація змушує ловити вологу і виходити в поле якомога раніше, не чекаючи готовності ґрунту. Однак перезволожений чорнозем завжди є випробуванням для сівалок — далеко не всі вони здатні працювати у таких умовах. У господарстві є просапна сівалка одного відомого виробника, яка нормально працює по стиглому ґрунту. Але як тільки ґрунт дещо більше зволожений, дискові сошники забиваються, робота зупиняється. Змиритися з таким станом речей власники не хотіли — чекати, коли ґрунт підсохне, означає загрозу якісним сходам і подальшому розвитку рослин через брак вологи. Тому, незважаючи на сучасні технології в наявній сівалці, було вирішено шукати інший агрегат, який повністю відповідав би потребам господарства і міг би працювати в умовах перезволоженого чорнозему. 

Вибирав сівалку виконавчий директор підприємства Віталій Моргун. Після розгляду великої кількості варіантів було вирішено подивитись на роботу сівалки KUHN Maxima 3. Для цього довелося поїхати в Дніпропетровську область у господарство, де ця модель почала працювати першою в Україні, і власники отримали достатній досвід, щоб ним можна було поділитися. Поїздка виявилася вдалою — сівалка продемонструвала хорошу якість роботи, відгуки власників теж були позитивними. Тому було вирішено придбати таку саму сівалку для свого господарства. 

За опорним колесом встановлено чистик, що видаляє бруд із зовнішньої поверхні сошникового диска

Як розповів Віталій Моргун, дискові сошники сівалки KUHN Maxima 3 оснащено потужними чистиками, що дозволяє працювати без налипань навіть у вологих умовах. Це стало вирішальним чинником, бо вчасно виконана сівба дозволяє розраховувати на хороші сходи й пристойний урожай навіть у несприятливих погодних умовах. «Різні компанії пропонували нам свої сівалки на найвигідніших умовах, і навіть обіцяли подарунки. Однак навіщо мені подарунок, якщо я не можу отримати від сівалки виконання роботи в потрбних мені умовах? Тому ми не змінили свого рішення, і я ще жодного разу не пожалкував, що обрав саме сівалку KUHN Maxima 3», — розповідає виконавчий директор. 

«Ми стикнулися з тим, що більшість виробників розповідають про можливість експлуатації їх просапних 8-рядних сівалок із тракторами МТЗ-82. Це не зовсім коректно, бо наша перша імпортна сівалка агрегатувалась із трактором New Holland потужністю 110 к. с., і цієї потужності було мало. Трактор працював на межі можливостей, і на день роботи йому бракувало повного бака солярки. 

Сівалка KUHN Maxima 3 конструктивно легша й потребує дещо менше потужності, але все одно 110 „коней” — це мінімум, на який слід розраховувати. Особливо це має значення під час сівби кукурудзи — її виконуємо на швидкості 10–12 км/год, тож трактор повинен „тягнути”. Із соняшником простіше — швидкість намагаємось тримати дещо меншу: висівний апарат хоч і видасть необхідну кількість насіння, однак, як воно ляже у рядок — рівномірно, чи як прийдеться? Також хочу зауважити, що сівалка KUHN Maxima 3 працює у нас лише перший сезон, але вже можна подивитися на сходи кукурудзи — рослини мають однаковий розмір і розташовані приблизно на однаковій відстані одна від одної». 

Ми відвідали поле зі сходами кукурудзи. Ураховуючи, що тут сівбу виконують без попередньої культивації, щоб не втрачати вологу, поле має трохи засмічений вигляд і забур’янене. Проте відразу після сівалки там працював обприскувач — уносив гербіциди, тому частина небажаної рослинності вже почала відмирати. Щодо кукурудзи, то вона тільки зійшла, і візуально було складно оцінити стан сходів у ме жах поля. Однак те, що ми бачили, свідчило про високу якість сходів. 

Доволі цікаво побудована система електроживлення: на сівалці встановлено власний генератор 48 В, який приводиться у дію від ВВП трактора. Також є свій акумулятор, що стабілізує напругу. Загалом ця система здатна обслуговувати до 36 силових споживачів — електроприводів висівних секцій, приводів механізмів унесення добрив і приводів мікрогрануляторів, миттєво реагуючи на команди центрального комп’ютера. 

Зерновий варіант 

Насправді знайомство із сівалками KUHN розпочалось дещо раніше, коли три роки тому було придбано посівний комплекс Espro 6000 RC. Він відпрацював повних три сезони й показав себе з найкращого боку. Знайомство із цим агрегатом розпочалось із порівняння посівів. Поля господарства в багатьох місцях межують із землями дрібних фермерів, і подекуди ми змогли побачити, як відрізняється стан рослин, висіяних в один час різною технікою. Щоб не перелічувати, скільки і яких негараздів бачили на полях одноосібників, краще сказати так — сівалка KUHN Espro 6000 RC в усіх випадках показала помітно кращий результат. 

KUHN Espro 6000 RC

Посівний комплекс KUHN Espro 6000 RC складається з дискової секції, яка готує ґрунт до сівби, сошників із трубками для внесення мінеральних добрив, притискних коліс, дводискових сошників із внутрішніми чистиками та вирівнювальними граблинами. Бункер розраховано на 5500 л у співвідношенні 40 : 60. Дозувальні апарати для насіння та добив мають електричні приводи. Ширина міжряддя — 15,0 см. 

За три сезони посівний комплекс відпрацював близько 4000 га. За цей час робочі органи дискової секції помітно зносилися. Гумові частини притискних коліс, установлених позаду сошників, також мають сліди зношення, а деякі з них потребують заміни. Чистики в сошниках також подекуди зношені й потребують заміни. Усе це є результатом роботи тільки восени, коли умови в полі досить жорсткі через пересушений ґрунт, що сприяє інтенсивному зношенню всіх елементів сівалки, що контактують із ґрунтом. 

Дозувальний апарат має електричний привід

Посівний комплекс працює із трактором John Deere потужністю 300 к. с. Робоча швидкість — 12 км/год, хоча пробували працювати на 14 км/год й отримували хорошу якість сівби. Чим більша швидкість, тим більше агрегат «стрибає» по полю, і рівномірність глибини висіву погіршується. Тому обмежуються швидкістю 12 км/год — так і сівалка краще працює, і дисковій секції вистачає швидкості, щоб ефективно розпушувати ґрунт. 

Праворуч працювала сівалка Espro 6000 RC, ліворуч — свалка іншого виробника

Витрати пального — 8–10 л залежно від стану ґрунту, глибини висіву, рельєфу, форми та розміру поля. Зазвичай дискова секція працює на 7 см, насіння висівають на глибину 4–5 см. За день встигали засівати 50–70 га (протягом 10–11 год). Якщо доводилося працювати на полях після соняшнику, по полю запускали різальний коток, щоб подрібнити тверді стовбури. У результаті сівба якісна, сходи — рівномірні, поля — вирівняні. Єдиним недоліком є те, що в осінньо-зимовий період мисливці часто їздять на автомобілях по полях у пошуках зайців і пошкоджують сходи зернових. Однак сівалка тут аж ніяк не винна.  

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ  

Віталій Моргун

Віталій Моргун, виконавчий директор

— Що отримали з KUHN Espro? Насамперед стало набагато простіше працювати, бо не потрібно окремо готувати поле до сівби. Також перестали губити вологу через відсутність попередньої культивації, що особливо важливо в осінній період, коли ґрунт і так сухий. Раніше спочатку дискували, потім виконували культивацію, і тільки після цього заходила сівалка. До того ж із сівалкою працював той самий трактор, що виконував ґрунтообробні операції. Тобто не було можливості скоротити до мінімуму розрив між технологічними операціями підготовки ґрунту і сівби. Останній сезон пшениця дала 48 ц/га — це середнє значення по господарству. З тим якість — другий клас, наближений до першого. Думаю, що такі результати не в останню чергу були досягнути завдяки сівалці KUHN Espro.  

Микола Моргун

Микола Моргун, механізатор 

— Із сівалкою KUHN Maxima працюємо на швидкості 8–10 км/год. За день (9–10 год) встигаємо засіяти до 25 га. Добрива доводиться завантажувати 2–3 рази залежно від норми. Наприклад, якщо по 150 кг/га вносимо, то завантажуємо тричі. А тепер даємо по 80 кг карбаміду, тому двох завантажень вистачає. Об’єм кожної „банки” для насіння — 50 л, а в бункер для добрив вміщується 1350 л. Вантажимо зазвичай тонну добрив. Добрива вносимо дещо збоку від рядка з насінням. Налаштування сівалки просте, всі параметри видно на моніторі. Пропуски й двійники відстежуються. По сирому ґрунту агрегат працює більш-менш нормально, без особливих налипань. 

Калібрування відбувається швидко — 10–15 хв достатньо. Котушка відсипає контрольну дозу добрив, яку треба зважити й внести дані в комп’ютер. Операцію можна повторити для кращої точності. З насінням ще простіше — на висівному апараті вмикається процес висіву, і комп’ютер визначає, чи точно вдається робити захват насінин. 

Вимкнення секцій відбувається за стандартною схемою: після обсівання по периметру створюється карта поля, і далі комп’ютер самостійно визначає, де засіяна площа, а де — ні». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ