Техніка

Інноваційні рішення технології Mzuri Pro-Til завойовують популярність і в українських фермерів

Ключова перевага

Ключова перевага

Інноваційні рішення технології Mzuri ProTil, які широко застосовують у багатьох аграрних регіонах світу, завойовують популярність і в українських фермерів

Зміна клімату вимагає більш ефективних та екологічних систем землеробства, а відповідно, й глобального перегляду застосовуваних технологій господарювання. Тож багатьох відвідувачів виставки «Зернові Технологіїї 2020» зацікавили інноваційні рішення, представлені компанією Mzuri.

Оновлені агрегати

Комплекси Mzuri вкотре доводять свою універсальність. На стенді компанії була презентована сівалка Mzuri Pro-Til з функцією Select – опцією, що дозволяє змінювати ширину міжрядь, відключаючи кожен другий сошник, за допомогою однієї кнопки. Саме ця функція використовується при посіві культур. А використання адаптерів точного висіву Xzact, забезпечує точність посіву соняшника, кукурудзи завдяки електронному висіваючому апарату компанії Precision Planting. Цьогоріч компанія представила різні типи прикочувальних коліс, для різних типів культур та вологості ґрунту.

Не завжди кількість та розподілення рослинних решток дають можливість виконувати прямий висів, безпосередньо по стерні попередника. Виникає необхідність у додатковому догляді за ґрунтом, підготовці поля, закритті вологи та контролю за бур’янами та шкідниками. Для цього Mzuri пропонує культиватор Rezult, з встановленими попереду дисками, за якими розташовано 5 рядів штригелів. Диски розрізають солому та інші рештки і змішують їх із ґрунтом. Пружинні зуби рівномірно розподіляють рештки по поверхні ґрунту. Таким чином агрегат ефективно закриває вологу й розподіляє пожнивні рештки, які в подальшому запобігають вивітрюванню вологи. В Україні, до слова, вже працює кілька таких машин. І їхні власники-аграрії дуже задоволені результатами грунтообробітку: якщо полем пройшовся Rezult, якість та однорідність сходів значно вища.

Принципово інший підхід

Застосовувана Mzuri технологія – Pro-Til – є удосконаленою версію класичного стрип-тілл (strip-til), та поєднує переваги оранки та ноу-тілл. Тобто, агрегат одночасно готує ґрунт, вносить добрива і сіє. Проте, йдеться не тільки про можливості заощадити й зберегти прибутковість господарювання. Мова про зовсім інший підхід до землеробства – запаси гумусу, енерговитрати, екологію, а також збереження у ґрунті вологи. Її дефіцит в умовах малосніжних зим (у Європі такі вже три роки поспіль) спостерігається сьогодні в багатьох країнах. Відтак це вже не локальна проблема, а тенденція. Тож сучасне сільське господарство має швидко пристосовуватися до нових обставин, трансформуючи підходи. Інвестицій у землю, добрива та інші складові агротехнології наразі вже недостатньо для – аби бути успішним, час господарювати з розумом. А технологія Mzuri, як наголошують клієнти компанії, вже нині здатна забезпечити стабільну роботу агробізнесу. Вже з першого року використання технології помітні суттєві зміни стану ґрунту. Як, приміром, фермерське господарство на Дніпропетровщині, що вже три сезони застосовує сівалки Mzuri. Придбали їх уже чотири, оскільки, як кажуть, із цими агрегатами легко і гарантовано досягати очікуваного результату .

«Аграрії налаштовані на роботу, готові інвестувати, оптимізувати виробничі витрати й отримувати прибутки, – наголошує Олександр Ярошенко, директор ТОВ «Мзурі Тех». – Більшість із них розуміють, що потрібно адаптувати технологію до нових умов. І технологія Mzuri Pro-Til є вельми актуальною, оскільки дає змогу рослинам виживати й розвиватись у несприятливих умовах дефіциту вологи.

Цей підхід до господарювання стає популярним і охопить значний сегмент ринку вже у найближчі роки. Підрахунки собівартості вирощування сільгоспкультур із технікою Mzuri свідчать, що це значно дешевше порівняно з традиційною технологією, оскільки технологія сама по собі вимагає менше витрат. Іншими словами, це принципово інший підхід до землеробства, який дозволяє зменшити собівартість і в той самий час отримувати кращий результат»

У науково-практичній площині

Щоб розповісти широкому загалу аграрної спільноти про технологію, техніку та її експлуатацію, компанія започатковує серію семінарів і дискусій. До уваги фермермів пропонуватимуться відео про технологію Pro-Til. Ще одна серія сюжетів буде присвячена довгостроковій перспективі її застосування. Йтиметься про переваги, які можна буде отримати внаслідок відновлення ґрунту завдяки щадному обробітку і скороченню витрат на пестициди. Крім того, цьогоріч у партнерстві із BASF компанія заклала демопосіви на демо аренах в Харківській та Дніпропетровській областях.

Як уже розповідав «АгроМаркет», розроблятиме й випробуватиме агротехнології – їх агрономічну ефективність, економіку, вплив на ґрунт та довкілля – дослідницький центр Mzuri, урочисте відкриття якого відбулося цьогоріч у січні в польському місті Смелін. «Ми добре знаємо, що технологія Mzuri найкраща, але є потреба показати це в науково-практичній площині. Тоді розмова з кожним аграрієм буде більш предметна, і ми отримаємо додаткові аргументи, підтверджені науковими дослідженнями, – наголошує головний автор і творець проекту, власник Групи компаній Agro-Land Group доктор Марек Ружняк

Високотехнологічне обладнання лабораторій Центру дасть змогу працювати у стислі строки, пришвидшуючи терміни вегетації, вчасно коригуючи внесення добрив та застосовуючи ЗЗР – під час досліджень новітніх технологій сівби та вирощування. Одним із основних напрямів діяльності Центру буде, зокрема, вдосконалення техніки Mzuri. Найновіші 3D сканери та принтери, обладнання для тестування якості металу, швів зварювання та якості конструкторських вузлів сівалок Mzuri – усе це лише частина сучасного оснащення, за допомогою якого фахівці втілюватимуть у життя свої наукові проекти. Для українських аграріїв це означає, що вони зможуть отримати перевагу саме завдяки технологічності та можливості стабільно працювати і менше потерпати від нестачі вологи та інших погодних негараздів

Дієві фінансові рішення

Охочі застосувати інноваційну технологію Pro-Til на власних полях мають змогу скористатися фінансовою програмою купівлі техніки Mzuri. Для цього було укладено угоди із Crédit Agricole, Ощадбанком та кількома іншими банками, які торік забезпечили фінансування близько 60% продажів цих агрегетів на українських теренах. Цьогоріч банківські програми будуть ще більш популярними. Крім того, економія, яку фермер отримує внаслідок оптимізації агротехнології (оскільки менше витрачає коштів на пальне, добрива, дороге насіння і працю персоналу) та прибуток за рахунок збільшенню врожайності (завдяки особливостям технології Pro-Til), повністю перекривають витрати пов’язані з кредитуванням. У результаті 80% вартості сівалки «відбивається» вже протягом першого року.

У нових умовах фермери змушені змінюватись самі і змінювати технології. Без цього подальший розвиток неможливий. Технологія, запропонована Mzuri, є достатньо адаптивною та вигідною, щоб демонструвати гарні результати за будь-яких кліматичних викликів. Додаймо до позитивні наслідки для ґрунту й екосистеми – і ось воно, універсальне інноваційне рішення, яке вже широко застосовують у багатьох аграрних регіонах світу.

Владислав Олійник

газета “АгроМаркет”, березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ