Техніка

З чого потрібно починати впровадження точного землеробства

Ефективне впровадження точного землеробства варто починати з вимірювання контурів поля.

Про це у ході обговорення «Як зменшити витрати та запобігти втратам під час впровадження точного землеробства» розповів комерційний директор Frendt LLC Богдан Круглик.

За його словами, вимірювання контурів поля має виконуватися з високою точністю, зокрема, за допомогою RTK-сигналу.

«Насамперед ви зрозумієте, що ваш фактичний земельний банк і той, що зазначений у документації, точно будуть відрізнятися за кадастровими номерами. Наступне – ви побачите, що недоотримуєте прибуток або можливо обробляєте більше площі. Проте з нашої практики господар зазвичай не використовує близько 10% наявних на підприємстві ресурсів, а основний ресурс – це земельний банк. Така ситуація може бути, наприклад, через нерівномірність рельєфу ділянок, що заважає виконати якісну оранку на всій площі та подальші агротехнічні операції», – зазначає Богдан Кулик.

Загалом є багато факторів, що заважають повноцінному використанню потенціалу поля, зокрема, відсутність спеціальних систем, які підвищують ефективність операцій і точність роботи техніки.

«Точне вимірювання поля сильно впливає на економіку господарства, оскільки кожен підприємець нараховує заробітну плату механізатора по кількості оброблених гектарів, а не ефективності, швидкості сівби чи якості внесення», – додає Богдан Кулик.

Раніше ми повідомляли, на яких площах доцільно застосовувати точне землеробство.