Перед додаванням фітази насамперед виміряють кількість фітату в раціоні
За ухвалення рішення про додавання фітази не можна покладатися на середні концентрації фітату в певному інгредієнті кормів, особливо коли поєднується декілька сировинних матеріалів.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Рівні фосфору в загальновживаній кормовій сировині помітно різняться через різні чинники: генетики врожаю, рік збирання, умови вирощування, широту, клімат, внесення добрив, способи зберігання та перероблення.
Вищі рівні фітату, як правило, у стартових раціонах, оскільки вони зазвичай містять більше соєвого шроту.
Рівень доданої фітази повинен відповідати кількості фітату в раціоні. Якщо додати занадто мало фітази, не весь фітат буде розщеплений. Організм птиці не зможе повноцінно засвоїти весь білок, кальцій і фосфор з раціону, оскільки певна його частка залишатиметься недоступною.
Якщо ж додати занадто багато фітази, весь доступний фітат буде знищений, проте спостерігатиметься надлишок ферменту. А це – зайві витрати коштів.
Тому насамперед потрібно виміряти кількість фітату в тому чи іншому раціоні. З огляду на це значення, розраховують найефективніший рівень добавки фітази для видалення якомога більшої кількості фітату.
Як повідомлялося, фітаза покращує утримання кальцію і перетравність сухої речовини бройлерами.