Тваринництво

Фітаза покращує утримання кальцію і перетравність сухої речовини бройлерами

Фітаза покращує утримання кальцію і перетравність сухої речовини бройлерами

Використання мікробної фітази у раціонах птиці підвищує ефективність утилізації фосфору з компонентів корму рослинного походження з високим вмістом фітатного фосфору.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Також додавання фітаз поліпшує засвоюваність Ca, Zn, амінокислот і в ряді випадків енергії.

Останнє покоління фітаз забезпечує розщеплення 50-70% фітатів, а отже роблять доступним для птиці фітатний фосфор. Підвищення засвоюваності цих елементів птицею, своєю чергою, зменшує їхнє виділення з екскрементами.

Найбільшу активність доданої фітази у курчат виявлено в зобі (69-86%) і м’язовому шлунку (31-38%). У тонкому відділі кишківника вона проявляється мало.

Очікується, що подальше вдосконалення фітазних препаратів дасть змогу вже у найближчому майбутньому практично відмовитися від фосфатів мінерального походження.

Є повідомлення про поліпшення засвоєння Ca бройлерами за додавання до кормів фітази. Показано, що ефект фітази кількістю 500 од./кг корму за приростом живої маси і вмістом золи у великих гомілкових кістках еквівалентний введенню 0,46 г Ca на 1 кг корму.

За додавання фітази в раціони бройлерів покращувалося утримання кальцію і перетравність сухої речовини.

В експерименті з індиками за результатами приросту живої маси, а також конверсії корму і засвоюваності Ca фітаза дозою 500 од./кг корму еквівалентна 0,87 г Ca. Вітамін D впливає на активність фітази побічно, збільшуючи засвоюваність Ca, що знижує можливість формування нерозчинних фітатних комплексів, дуже стійких до гідролізу фітазою.

Високий вміст Ca або співвідношення кальцію і фосфору знижує ефективність застосування фітаз.

Комплексні сполуки фітат-протеїн/амінокислоти (AA) можуть траплятися в зернових компонентах або формуватися у верхньому відділі шлунково-кишкового тракту, де також можуть утворюватися комплексні з’єднання фітатів із протеолітичними ферментами, знижуючи засвоюваність білків. Відповідно, якщо фітат гідролізований, його негативний вплив знижується.