Високі ціни на смородину пояснили пандемією та приморозками
В Польщі, як і в Україні, цього сезону високі ціни на ягоди. У тому числі й на смородину.
Спеціалісти пояснили це зростанням попиту до темних ягід через пандумію COVID-19, та приморозками навесні, які зменшили врожай.
Про це повідомляє SadyOgrody.
«Виявилося, що невеликі заморозки, що настали навесні якраз у той час, коли цвіла смородина дещо пошкодили її, – розповіла Барбара Гроеле, генеральний директор Польської Національної спілки виробників соків.
Вона додала, що урожай може бути нижчим від очікуваного не тільки через приморозки, але і спекотну погоду, коли ягоди дозрівали і швидко опадали.
За словами пані Барбари Гроеле, зростання попиту на чорну смородину, сприяла епідемія Covid-19, яка змушує споживачів приділяти набагато більше уваги споживанню здорової їжі, і темні ягоди – одні з них.
Саме ці фактори спричинили високі закупівельні ціни цього року на рівні 4 злотих/кг (27.6 грн). В Україні смородину закуповують на заморожування по 33-35 грн/кг.
Видання зауважує, що висока ціна спокушає фермерів закладати нові насадження, проте з цим треба бути обережним. Адже перевиробництво може спричинити обвал цін, як це було кілька років тому.
Читайте також: Україна посіла третє місце в світі з вирощування смородини та вишні