Чернівецька область виробляє найбільше плодів і ягід у розрахунку на особу
Частка сільськогосподарських підприємств у виробництві плодів і ягід в 2020 році становила лише 16,8% (340,5 тис. тонн).
Про це пише журнал «Садівництво по-українськи».
Помітне місце сільськогосподарських підприємств лише у виробництві яблук – 7,4 кг на особу на рік. Хоча це в 2,7 раза менше, ніж у господарствах населення.
Регіональними лідерами у виробництві плодів і ягід є Вінницька, Чернівецька, Хмельницька, Дніпропетровська та Закарпатська області. Разом їхній валовий збір у 2020 році досяг майже 50% від загального виробництва в Україні.
Лідером із виробництва плодів і ягід на особу в 2020 році була Чернівецька область – 199 кг. Високі показники також у Хмельницькій, Вінницькій і Закарпатській областях – 111-191 кг. Найменше виробляли плодів і ягід у розрахунку на особу на рік у Чернігівській, Сумській, Донецькій, Харківській, Миколаївській та Луганській областях – 16-34 кг.
Це пояснюється різницею в географічному розміщенні плодових насаджень, чисельності населення, кількості домогосподарств тощо. Рівень споживання плодів і ягід на особу на рік через міжрегіональний експорт-імпорт продукції суттєво відрізняється від рівня виробництва.