Нові сорти груш майже не потребують хімічного оброблення
Нові сорти груш, які дуже стійкі до хвороб, звільняють садівників від багаторазового хімічного оброблення.
Про це у журналі «Садівництво по-українськи» розповідає Юлія Ходаківська, вчена Інституту садівництва УААН.
«Сорти груші давньої селекції, які донині поширені в країнах Європи та Америки, значно уражуються низкою хвороб, — пояснює Ходаківська. — Щоб отримати щедрі врожаї і плоди з відмінними товарними властивостями, у країнах, де ця культура розвинена, проводять 20–25 обприскувань дерев фунгіцидами».
Останнім часом українські селекціонери вивели достатньо сортів груш, стійких до хвороб. Серед них Вижниця та Говерла, які відзначаються високою стабільною урожайністю (30–40 т/га), відмінними смаковими властивостями й товарністю плодів, зимостійкістю і майже не уражується грибними хворобами.
Сорт Стрийська не уражається паршею, борошнистою росою, плямистостями листя. Плоди, достигаючи, завжди набувають маслянистості й високої цукристості м’якуша. Китайський ліхтарик не уражується грушевою листоблішкою, його плоди привабливі на вигляд, мають високу транспортабельність.
Читайте також: «Сади Дніпра» планують високі врожаї груш