Овочі-Ягоди-Сад

Нові сорти груш майже не потребують хімічного оброблення

Нові сорти груш майже не потребують хімічного оброблення

Нові сорти груш, які дуже стійкі до хвороб, звільняють садівників від багаторазового хімічного оброблення.

Про це у журналі «Садівництво по-українськи» розповідає Юлія Ходаківська, вчена Інституту садівництва УААН.

«Сорти груші давньої селекції, які донині поширені в країнах Європи та Америки, значно уражуються низкою хвороб, — пояснює Ходаківська. — Щоб отримати щедрі врожаї і плоди з відмінними товарними властивостями, у країнах, де ця культура розвинена, проводять 20–25 обприскувань дерев фунгіцидами».

Останнім часом українські селекціонери вивели достатньо сортів груш, стійких до хвороб. Серед них Вижниця та Говерла, які відзначаються високою стабільною урожайністю (30–40 т/га), відмінними смаковими властивостями й товарністю плодів, зимостійкістю і майже не уражується грибними хворобами.

Сорт Стрийська не уражається паршею, борошнистою росою, плямистостями листя. Плоди, достигаючи, завжди набувають маслянистості й високої цукристості м’якуша. Китайський ліхтарик не уражується грушевою листоблішкою, його плоди привабливі на вигляд, мають високу транспортабельність.

Читайте також: «Сади Дніпра» планують високі врожаї груш