Сільгосппідприємства вирощують 30% яблук
В Україні вирощується близько 1,1 – 1,2 млн тонн яблук щороку. При цьому, 70% врожаю виробляється домогосподарствами для задоволення власних потреб, а також частково на подальшу реалізацію кінцевому споживачу або ж на переробку. Решта яблук вирощується сільськогосподарськими підприємствами.
Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).
В середньому 25-30% вирощених яблук йде на виробництво яблучного соку, концентрату тощо. На переробку переважно йде нетоварне яблуко: дрібне, з пошкодженнями, непривабливого вигляду. Решта реалізується на внутрішньому ринку або експортується за кордон.
«В 2020 році експорт яблук становив 19,5 тис. тонн, що в 2,8 раза нижче аналогічного показника минулого року. Причина такого зменшення експортних відвантажень – зменшення обсягів виробництва яблук в порівнянні з рекордним 2018 роком. Хоча урожай був отриманий восени 2018 році, частину продукції було експортовано вже в 2019 році. Також свій вплив мало підвищення ціни на яблука на внутрішньому ринку, що трішки зменшило привабливість експорту для товаровиробника. Основними країнами-покупцями українських яблук в 2020 році були: Білорусь (37% об’єму експорту), ОАЕ (9%) та Австрія (9%)», – розповідає Світлана Литвин, аналітик УКАБ.
Маючи достатню пропозицію на внутрішньому ринку, зменшилися й імпортні поставки. В 2020 році було імпортовано 14 тис. тонн яблук, що в 1,7 раза менше аналогічного показника попереднього року. Обсяги імпорту не мають значного впливу на внутрішній ринок,оскільки становлять 2-3% від загального обсягу виробництва яблук. Основними країнами-постачальниками яблук в 2020 році були Польща, Туреччина та Нідерланди.
За даними УКАБ прогнози нового урожаю яблук оптимістичні, – цьогоріч варто розраховувати на хороший врожай яблук, якщо ніякі природні катаклізми не втрутяться (град, посуха тощо).
Читайте також: Експорт яблук та груш з початку року скоротився майже на 8%