Техніка

Правильне налаштування розпилювача забезпечує дотримання норми виливу

Робота розпилювачів впливає на дотримання норми виливу та ефективність внесення препаратів. Тому розпилювачі потрібно вчасно та правильно перевіряти.

Про це розповідає журнал The Ukrainian Farmer.

«Слід переконатися, що розпилювачі правильно вирівняно по вертикалі й горизонталі. Кріплення та затискачі з часом можуть ослаблюватися, що призводить до повороту розпилювачів або їх блоку на нерозрахунковий кут. У результаті змінюється напрямок потоку крапель, якість покриття рослин або ґрунту погіршується, збільшується відстань крапель до цілі, зменшуються їх розмір і, відповідно, більше води випаровується», – відзначають у статті.

Перевіряти розпилювачі потрібно щонайменше двічі протягом сезону. Для цього заливають у бак чисту воду обприскування. Тиск має становити 3 бари. Під кожен розпилювач на 30 секунд підставляють мірний циліндр: для підрахування їхньої фактичної продуктивності.

Якщо отримані значення відрізнятимуться від базових на 4% й більше або фактичний рисунок розпилення візуально не відповідатиме правильному, розпилювачі треба замінити. Наприклад, коли форсунка 03 працює за тиску 3 бари протягом хвилини, через неї має пройти 1,2 л води.

«До інших розпилювачів такий підхід також можна застосовувати, а спосіб підрахунку запам’ятати дуже просто: за тиску 3 бари розмір розпилювача потрібно помножити на 4, і в результаті отримуємо пропускну здатність за хвилину», – зазначають у статті.

Раніше повідомлялося, як забезпечити однорідне розпилення та стабільну норму внесення.