Соняшникова олія стала переоціненим продуктом, - думка
У 2021 році соняшникова олія в ціновому сегменті стала переоціненим продуктом. Тим не менш, державі не варто вводити регулювання цін на неї, адже наразі відбулася певна стабілізація вартості цього продукту на ринку.
Про це під час вебінару «Олійний сектор: зростання цін – де психолологічний бар`єр» повідомив генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.
За його словами, в українських сільгоспвиробників немає проблем із насиченням внутрішнього ринку сошяшниковою олією. Адже в Україні щомісячно споживають 30 тис. тонн олії, а виробляється її – 500-600 тис. тонн.
«Часто кажуть, що соняшникова олія недооцінена. Цьгогоріч вона за ціною переоцінена», – зауважив Степан Капшук.
Фахівець констатував, що ціни на соняшникову олію впливають на вартість ріпака, сої та пальмової олії.
Він також додав, що такі високі ціни на олію компенсують аграріям минулорічні втрати.
На думку фахівця, соняшникова олія – не той продукт, на який потрібно робити ставку в продуктовому кошику, адже її споживання в родинах є доволі економним – щодня люди використовують по 2-3 ложки. Тому експерт вважає недоцільним обмежувати ціни, тим більш, що вони вже стабілізувалися.
Нагадаємо, на експорт пішло майже 70% узгоджених Меморандумом обсягів соняшникової олії. Також ми повідомляли, що в Мінекономіки розповіли про строки перегляду Меморандуму щодо обмеження експорту олії.