Червоноголова капуста може бути джерелом природного барвника
Пошук природного блакитного блакитного барвника, еквівалентного FD&C Blue No. 1, став проблемою для всієї галузі та предметом дослідницьких програм у всьому світі. Зараз міжнародна група дослідників виявила перспективний цианово-блакитний барвник, який отримують природним чином з пігментів червонокачанної капусти, який, якщо буде доведено, що він безпечний для харчування, стане найкращою природною альтернативою для блакитного харчового барвника.
Про це повідомляє FreshPlaza.
Дослідження проводили з деякими водорозчинними пігментами червоної капусти – антоціанами, які в основному є червоними та фіолетовими. У цьому виді капусти природний блакитний колір міститься лише в невеликих кількостях, і він занадто фіолетовий, щоб замінити штучний барвник. Протягом десятиліття команда з компанії з виробництва продуктів Mars Wrigley працювала у співпраці з Інноваційним інститутом харчових продуктів та здоров’я UC Davis, Університет штату Огайо, Університет Нагої (Японія), Університет Авіньона (Франція), Університет SISSA (Італія) та хіміки Автономного університету Барселони (UAB) для виділення синього антоціану з червонокачанної капусти.
Дослідники дослідження, опублікованого в журналі Science Advances, виявили спосіб перетворення інших антоціанів у капусті в синю сполуку.
Барвник був отриманий завдяки ферменту, який перетворює серію антоціанів в ту, яка має точний ,блакитний колір і залишається дуже стабільною з часом (його колір зменшився лише на 14% через 55 днів у цукровому сиропі).
Для цього вчені перевірили мільйони ферментів для кандидатів, які могли б виконати цю роботу, і протестували невелику кількість в лабораторії.
За словами дослідників, їм все ще потрібно провести дослідження токсичності, щоб визначити використання нового барвника та заходи безпеки харчових продуктів.
Читайте також: Овочівники здивували незвичним забутим сортом капусти