Сильні заморозки пошкодили кісточкові в Іспанії
Сильні заморозки 19-21 березня в іспанських провінціях Льєйда та Уеска можуть мати серйозні наслідки не лише щодо втраченого врожаю кісточкових, а й якості плодів.
Про це повідомляє FreshPlaza.
«Температура в деяких наших виробничих районах опустилася до -5ºC. Занадто багато годин було дуже холодно, тому важко врятувати фрукти, – говорить Пере Магрі, керівник розплідника компанії Tros Nou, з Альменара, на півночі Льєйди. – Від 80 і 90% нашого виробництва безпосередньо постраждали від цих морозів, які були особливо сильними в перші години суботи по неділю. Ми втратили практично все виробництво абрикосів і більшу частину персиків, нектаринів і плоских персиків».
За його підрахунками, виробництво абрикосів у Льєйді, можливо, вже зменшилося приблизно на 50%, оскільки вони були на більш просунутій фенологічній стадії, ніж інші види кісточкових.
«Багато виробників мають ефективні спринклерні системи проти замерзання, і я сподіваюся, це допомогло зменшити масштаби шкоди», – каже Манель Сімон, директор L’associació Empressarial de Fruita de Catalunya.
Протизаморозкові системи також використовувались у районах вирощування плодів району Сарагоса Калатаюд, включаючи гасові нагрівачі. Температура там також опустилася нижче нуля градусів, опустившись до -3,5°C.
Читайте також: Від заморозків у садах на Одещині встановлять свічки або теплові гармати