Дрібні фермери, що мають овочесховище, цього сезону ще не торгували
Дрібні фермери, що мають власне овочесховище, не продають овочі борщового набору ні восени, ні взимку. Чекають найвищої ціни, моменту, коли минулорічні овочі в інших вже продані, а нових ще немає.
Про це фермер Олександр Семенець з села Малокаховка Херсонської області повідомив у колонці на AgroTimes.
Олександр з братом на 30 га зрошуваних земель вирощують овочі борщового набору. Шість років тому побудували овочесховище з холодильником на 600 тонн (4 камери по 150 тонн). Для кожного овоча – своя камера.
«Цибулю не зберігаємо – останні п’ять сезонів вирощуємо лише озиму. Реалізовуємо її з поля на початку червня», – пояснив фермер.
Першою продукцією, що потрапляє до сховища, є рання морква. Збирають її в липні, швидко охолоджують й чекають на покупців.
«А восени вже завантажуємо камери овочами на довготривале зберігання, – розповів Олександр Семенець. – І це єдиний вихід. Восени пропозиція овочів надлишкова. Або віддавай за безцінь, або чекай на ціну, ризикуючи, то товар почне псуватися. Сховище знімає ці проблеми. За тиждень-два до приморозків спокійно збираємо урожай, чистимо, маркуємо, закладаємо. Реалізувати не квапимося. Навіть узимку. Лише зараз починаємо моніторити ціни й готуватися до продажів. Нам важливо попасти в нішу, коли минулорічні овочі вже продані, а нових ще немає».
Читайте також: Низька якість та нестача сховищ знижують ціни на моркву, – фермер