Агрономія

Культиватор Korund продуктивно працює навіть на суглинистих ґрунтах

Культиватор Korund від LEMKEN дає змогу навесні дуже рано зайти у поле для закриття вологи. Вдала конструкція котків дозволяє працювати у вологих умовах без забивання. Єдиною умовою для якісного обробітку є робота на великій швидкості.

Про це AgroTimes розповів головний агроном агрофірми «Камаз-Агро» Валерій Бацюсь.

«У нас в обробітку 4500 га землі, на яких вирощуємо соняшник, цукровий буряк, озиму пшеницю сою, кукурудзу й інші культури. До більшості площ застосовуємо традиційний обробіток – оранку. Тож шукали для агрофірми продуктивний агрегат, який би підійшов саме для наших умов. Культиватором Korund намагаємось працювати на швидкості від 12 км/год і більше: саме за таких умов агрегат показує себе якнайкраще», – зазначив агроном.

Важливим моментом, за його словами, є правильний вибір комплектації робочих органів цього агрегата. Компанія LEMKEN пропонує багато варіантів для різних умов. Тому важливо врахувати особливості полів і застосовуваної технології ґрунтообробітку.

«Наприклад, ми обрали прямі стійки, оскільки на поверхні поля присутні рослинні рештки. Під час роботи з такими робочими органами рештки легко проходять між стійками лап, не забиваючи їх. Коли культиватор починає їх нагрібати, тож механізатору достатньо не доводиться витрачати час на очищення агрегата», – зауважив Валерій Бацюсь.

Якщо ж так трапилося, що стійки забилися, достатньо просто підняти агрегат, і робочі органи самостійно очищуються, а це істотно підвищує продуктивність роботи. Натомість, якби були встановлені S-подібні стійки, довелось би витрачати багато часу на їх очищення, особливо у вологих умовах.

Культиватор, яким користуються в АФ «Камаз-Агро», має ширину захвату 9 м і працює з тракторами John Deere 8320 і John Deere 8370, потужністю 320 і 370 к. с. За добу встигають обробити 200 га.

«У нас не найлегші ґрунти – суглинисті. Втім, пального витрачаємо всього 4,5–5 л/га. Глибина обробітку під час закриття вологи становить 3–6 см, а перед сівбою обробляємо ґрунт на 8 см», – додав аграрій.

Здебільшого агрегат працює навесні, але торік у господарстві ним готували поля до сівби озимих (було достатньо вологи). Сезонний наробіток сягнув близько 3000 га. Тож аби не розтягувати культивацію в часі, замовили ще один такий культиватор на весну.

Нагадаємо, культиватор Korund ефективний навіть на важких абразивних ґрунтах.