В Україні площі під органічним виробництвом планують збільшити в 3 рази
Згідно з індикаторами Національної економічної стратегії на період до 2030 року, в України планується досягти показника площі земель з органічним статусом до не менш як 3% загальної площі сільськогосподарських угідь України, що становить приблизно 1,3 млн га.
Про це повідомляє прес-служба ГС «Органічна Україна».
Згідно даних оперативного моніторингу, що були зібрані Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, станом на 31.12.2019 під органічним виробництвом в Україні було зайнято близько 468 тис га. Тобто фактично за 10 років планується збільшення площ під органічним виробництвом в три рази. Ще один індикатор стратегії – збільшення експорту органічної продукції до 1 млрд доларів США до 2030 року.
Це досить амбіційна мета, враховуючи, що за результатами 2019 року експорт органічної продукції з України становив близько 189 млн доларів США. Фактично уряд розраховує збільшити експорт органіки за 10 років в 5 разів, збільшивши площі під органічним виробництвом всього у 3 рази.
Для досягнення поставлених цілей пропонуються такі шляхи та кроки:
1. Підтримка органічного виробництва:
виконання програм з підтримки виробників органічної продукції;
здійснення заходів, спрямованих на підвищення рівня обізнаності виробників стосовно переваг ведення органічного виробництва.
2. Збільшення виробництва органічної продукції:
розроблення програм фінансової та дорадчої підтримки виробників органічної продукції
залучення більшої кількості виробників до ведення органічного виробництва шляхом удосконалення державного регулювання в зазначеній сфері.
3. Забезпечення розвитку сталого виробництва:
заохочення сталого сільськогосподарського виробництва, захисту навколишнього природного середовища і тварин, поширення застосування методів органічного виробництва і використання біотехнологій, “кліматично розумного” сільського та лісового господарства із скороченням викидів парникових газів та адаптацією до зміни клімату, сталого управління природними ресурсами та збереження і примноження біорізноманіття.
Нагадаємо, створюється Національний каталог українських експортерів харчової органічної продукції.