Агромаркет

В Україні площі під органічним виробництвом планують збільшити в 3 рази

Згідно з індикаторами Національної економічної стратегії на період до 2030 року, в України планується досягти показника площі земель з органічним статусом до не менш як 3% загальної площі сільськогосподарських угідь України, що становить приблизно 1,3 млн га.

Про це повідомляє прес-служба ГС «Органічна Україна».

Згідно даних оперативного моніторингу, що були зібрані Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, станом на 31.12.2019 під органічним виробництвом в Україні було зайнято близько 468 тис га. Тобто фактично за 10 років планується збільшення площ під органічним виробництвом в три рази. Ще один індикатор стратегії – збільшення експорту органічної продукції до 1 млрд доларів США до 2030 року.

Це досить амбіційна мета, враховуючи, що за результатами 2019 року експорт органічної продукції з України становив близько 189 млн доларів США.  Фактично уряд розраховує збільшити експорт органіки за 10 років в 5 разів, збільшивши площі під органічним виробництвом всього у 3 рази.

Для досягнення поставлених цілей пропонуються такі шляхи та кроки:

1. Підтримка органічного виробництва:

виконання програм з підтримки виробників органічної продукції;

здійснення заходів, спрямованих на підвищення рівня обізнаності виробників стосовно переваг ведення органічного виробництва.

2. Збільшення виробництва органічної продукції:

розроблення програм фінансової та дорадчої підтримки виробників органічної продукції

залучення більшої кількості виробників до ведення органічного виробництва шляхом удосконалення державного регулювання в зазначеній сфері.

3. Забезпечення розвитку сталого виробництва:

заохочення сталого сільськогосподарського виробництва, захисту навколишнього природного середовища і тварин, поширення застосування методів органічного виробництва і використання біотехнологій, “кліматично розумного” сільського та лісового господарства із скороченням викидів парникових газів та адаптацією до зміни клімату, сталого управління природними ресурсами та збереження і примноження біорізноманіття.

Нагадаємо, створюється Національний каталог українських експортерів харчової органічної продукції.