На якість зерна пшениці суттєво впливає калій, - науковець
Калій середньою мірою впливає на величину врожаю пшениці, проте дуже сильно – на його якість зерна пшениці через підвищення стійкості до хвороб. Крім того, калій збільшує холодостійкість рослин і міцність стебел.
Про це в журналі The Ukrainian Farmer пише професор кафедри агрохімії і грунтознавства Уманського національного університету садівництва Григорій Господаренко.
«За нестачі калію в осінньо-зимовий період листки жовкнуть, основне стебло стає слабким, схильним до вилягання, корені додаткових пагонів або взагалі не розвиваються, або з’являються, проте не розростаються», – зазначає науковець.
За словами Григорія Господаренка, надлишок азоту в живленні пшениці озимої посилює вилягання посівів та ураження рослин іржею, тоді як калій підвищує стійкість рослин до цих явищ.
Раніше повідомлялося, після яких попередників озима пшениця більш забезпечена елементами живлення.