Агрономія

Фузаріоз колосу і зерна може спричинити значні втрати врожаю

Магнелло® максимальний ефект захисту

Магнелло® максимальний ефект захисту

Коли всі технологічні операції виконані повністю і процес вирощування хліба виходить на фінішну пряму, варто не забувати про те, що збереження якості зерна — це один із найважливіших фінальних етапів технології. Якість — це цінність і безпека нашого хліба і, звісно, це ціна зерна і рентабельність бізнесу.

Рис. 1. Фузаріоз колосу

Фузаріоз колосу і зерна (рис. 1 і 2)  може спричинити значні втрати врожаю — 100–500 кг/га і, головне, зниження якості зерна, через що можна повністю втратити партію. Саме глибоке ураження фузаріозом створює велику проблему — фузаріоз зерна, що, відповідно, призводить до накопичення небезпечних мікотоксинів у продукції, вміст яких суворо обмежений експортними вимогами.

Згідно з новим ДСТУ 3768:2019 на зерно м’якої пшениці, є 4 класи зерна за показниками якості, а фузаріозне зерно відносяться до зіпсованого зерна у частині сміттєвої домішки, що чітко описано в пункті 3.3.4 та Додатку В стандарту.

Рис. 2. Фузаріозне і здорове зерно

3.3.4 зіпсоване зерно

Зерно з ознаками гнилі, плісняви, борошнистої роси, бактеріальних чи інших уражень; зі зміненим кольором оболонки та ендосперму внаслідок самозігрівання або занадто сильного нагрівання під час сушіння та/або крихким ендоспермом.

До зіпсованого також належить фузаріозне зерно — зерно, уражене грибами роду фузаріум, білувате, крейдяне з повною втратою блиску, іноді з плямами оранжево-рожевого кольору, зморщене, нежиттєздатне.

Вміст фузаріозного зерна у лабораторіях зерноприймальних пунктів визначається за методикою Додатка Б стандарту візуальним відбором і визначенням у % фузаріозного зерна з наважки 50 г, відібраної з середньої проби 2 кг. Для 1–2-го класів допускається до 0,3 %, для 3-го — 0,5 %, а для 4-го класу — до 1 % фузаріозних зернин.

Рис. 3. Вилягання пришвидшує поширення пліснявіння колоса. Тут навіть сіру гниль можна знайти

Отже, якщо партія зерна пшениці має вміст фузаріозних зерен понад 1 %, то її не можна використовувати ані для переробки на борошно, ані на корм для тварин. Однак є  один лайфхак: таке некондиційне зерно можна переробити на паливні пелети і така продукція користується попитом як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому. Проте навіщо ці лайфхаки, коли є реально працюючі рецепти збереження якості.

Друга проблема, що впливає на якість зерна, — пліснявіння колосу і чорний зародок (рис. 3, 4). Зазвичай таке явище спостерігається при виляганні (рис. 3), затримці строків збирання та за рясних дощів у передзбиральний період.

Рис. 4. Зерно із забарвленим зародком, що зазвичай ми знаємо як чорний зародок

Оливкова пліснява колосу (чернь колосу), альтернаріоз, кладоспоріоз спричиняються пліснявими грибами родів Alternaria spp., Cladosporium spp., Epicoccum spp., Drechslera sorokiniana і навіть сіра гниль колосу (Botrytis cinerea). Більша проблема виникає за раннього і глибокого ураження цими збудниками зерна, що викликає глибше явище, а саме чорний зародок (рис. 4). Згідно з ДСТУ 3768:2019, таке зерно відноситься до зернової домішки і обмежується для 1–3-го класів до 8 % включно і для 4-го класу — до 30 % (пп. 3.6.1).

Є певна плутанина у визначенні якості зерна, оскільки часто приймальні лабораторії приписують такому ураженому альтернаріозом і кладоспоріозом зерну ніби воно сажкове, але це зовсім інше. Сажкове зерно — це звичайне здорове зерно, на якому є понад 100 спор сажки на одній зернині. Це окремий показник якості, який чітко визначений у ДСТУ 3768:2019.

3.5 сажкове зерно

Зерно, у якого забруднена борідка, борозенка або частини поверхні спорами, що визначають спочатку візуально, а в разі потреби підтверджують мікологічною експертизою. Результати мікологічної експертизи є остаточними щодо визначення класу зерна пшениці (Додаток Г). За наявності спор сажкових грибів (усіх видів сумарно) кількістю не більше 100 штук на одну зернину, зерно залишається у відповідному класі за класоутворювальними показниками.

Звичайно, неприємно, коли повідомляють про сажкові зерна, одразу шукаємо винних: протруйник, менеджер, агроном, ще хтось чи щось, — хоча всі ми знаємо, що тут інші причини. Навіть якщо ваша система захисту була ідеальною, жодної рослини з сажкою не було на полі — це не гарантує, що партія зерна з даного поля буде без сажкових зерен. Ці спори можуть додатися за можливих «зовнішніх» причин на шляху від поля до сховища: забруднені спорами комбайни і машини, сусідське поле з сажкою, сховище тощо. Власне, мета даної статті дещо інша, але просто нагадаємо, що виробники зерна мають право на мікологічну експертизу, щоб довести якість власного зерна, і про це право чітко написано у новому ДСТУ. Докладніше про цю плутанину тут: https://elevatorist.com/blog/read/475-strasti-po-sajke-nemnogo-o-kachestve-rannih-zernovyih-v-ukraine

Минулого року фузаріоз колосу в полях Західного і Центрального Лісостепу був чи не найголовнішою хворобою. В деяких господарствах проводили по 2 і навіть 3 обробки лише для захисту колосу від фузаріозу.

7 ключових складових інтегрованого захисту проти фузаріозу колосу:

1. Дотримання сівозміни. Більше ризиків поширення фузаріозів після кукурудзи і зернових, менше — після соняшнику і гороху.

2. Управління ростом рослин і запобігання виляганню з регулятором росту Моддус®.

3. Потужний контроль фузаріозів на етапі проростання насіння та росту молодої рослини сильним багатокомпонентним протруйником з флудиоксонілом і тебуконазолом, як от Максим® Форте, Вайбранс® Інтеграл, Вайбранс® Тріо.

Рис. 5. Саме таким завдяки трансламінарній дифузії солатенолу™ з Елатус® Ріа крізь піхву прапорцевого листка є непряме стримування поширення хвороб колоса за відтермінування Т2 обробки до ВВСН 45–59

4. Обґрунтована система захисту фунгіцидами листків. Як не дивно, фунгіцидна обробка Т2 для захисту верхнього ярусу листків має непряме значення і для контролю хвороб колосу. Наприклад, у Німеччині для стримування поширення фузаріозу колосу фермери навмисно затримують Т2 обробку і проводять її не у фазу ВВСН 37–39 за класичними рекомендаціями, а в період руху колосу — колосіння ВВСН 45–55 (рис. 5). Дійсно, продукти з потужним трансламінарним ефектом також частково проникають крізь піхву прапорцевого листка аж до колосу, що просувається всередині неї. Такі властивості, з-поміж усіх його інших переваг, має Елатус® Ріа.

5. Час внесення Т3 фунгіциду по колосу. Мабуть час застосування більш важливий, ніж норма.  Початок цвітіння — ідеально правильна фаза для внесення фунгіциду. Тут запізнення є гіршим за надраннє застосування (табл. 1, McMullen, 2001).

Табл. 1. Ефективність тебуконазолу проти фузаріозу колосу пшениці залежно від фази внесення (McMullen, 2001)

Фаза обробкиКонтроль фузаріозу, %
ВВСН 55 — колос наполовину вийшов59,1
ВВСН 59 — колос повністю вийшов75,8
ВВСН 61 — перші пиляки з’явилися81,0
ВВСН 69 — кінець цвітіння24,7

За даними багатьох досліджень та міжнародних рекомендацій встановлено, що час застосування фунгіциду дуже важливий. Так, за міжнародними рекомендаціями визначено фази з точністю до доби, коли внесення фунгіциду матиме найбільшу ефективність (рис. 6):

Рис. 6. Рекомендації щодо оптимальних строків захисту колоса проти хвороб

З практики відомо, що запізнитися з обробкою проти фузаріозу — це набагато гірше, ніж провести її раніше оптимального строку. Тому для великих господарств варто мати кілька сортів різної стиглості, щоб планувати захист вчасно і завершити цю обробку до середини цвітіння.

6. Потужний фунгіцид. Звісно, є вже визнані стандарти з контролю фузаріозу колосу, серед яких перше і почесне місце посідає тебуконазол.

7. Магнелло® — експерт з контролю фузаріозу і септоріозу колосу. Поєднання повної дози тебуконазолу і дифеноконазолу, спеціальна формуляція для ефективного покриття колосу — все це забезпечує фунгіциду Магнелло® високу ефективність проти фузаріозу колосу і септоріозу, а важливим бонусом є тривалий і надійний захист верхніх листків проти піренофорозу та іржі. Ще один важливий бонус — з Магнелло® маємо достатньо ефективний контроль пліснявіння колосу та чорного зародка (рис. 7).

Рис. 7. Магнелло® забезпечує високу ефективність проти фузаріозу і пліснявіння колосу

До речі, при плануванні захисту колосу часто забувають про захист листя, якому ще вегетувати і працювати на врожай до 40 діб. Саме в цей час такі пізні хвороби, як іржа та піренофороз, здатні завдати суттєвої шкоди. Унікальна комбінація діючих речовин Магнелло® порівняно з однокомпонентними фунгіцидами істотно додає ефективності проти листкових хвороб на пізніх стадіях дозрівання.

Для регіонів з високим ризиком поширення фузаріозу є світова практика застосування фунгіцидів для захисту у два прийоми роздрібнено: Т3 на початку цвітіння і Т4 за 7–10 діб. Такий підхід дозволяє значно покращити ефективність захисту проти фузаріозу, знижує вміст мікотоксинів у зерні та суттєво додає ефективності проти пліснявіння колосу (Andrew Friskop, 2017). У наших дослідження внесення Магнелло® у два прийоми 2 х 0,5 л/га на початку цвітіння та через 10 діб показало вищу ефективність на 3–7 % проти фузаріозу та неабияк збільшило ефективність проти пліснявіння колосу і чорного зародка (рис. 8).

Рис. 8. Урожайність пшениці озимої за різних схем застосування проти хвороб колоса, т/га, Вінниця, 2019–2020 рр. Варіант з карбамідом був доданий для перевірки на безпечність для культури

Також ми в досліді підтвердили безпеку Магнелло® з карбамідом, який додають для підвищення якості зерна. Проте у кожному конкретному випадку слід дотримуватися рекомендацій: обирати карбамід з мінімально допустимим вмістом біурету, не вносити такі суміші під час посухи та високих температур, не знижувати норму води менше ніж 200 л/га.

Водночас варто пам’ятати, що останній будь-який фунгіцид у полі має бути не пізніше 30 діб до збирання врожаю.

Магнелло® + карбамід — чисто!

Отже, Магнелло® — потужний фінальний акорд вашої технології, щоб така золота пшениця склалася зернинка до зернинки у потужний потік.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ