Тваринництво

Зростання обсягів виробництва сиру стримують невисокий попит та імпорт

Зростання обсягів виробництва сиру стримують невисокий попит та імпорт

Виробництво сиру помітно зросло, але подальше збільшення обсягів – під сумнівом. Споживання слабке, і не останню роль у цьому відіграють надто високі ціни, пише Інфагро.

На полиці вже зрідка можна побачити сир дешевше 300 грн/кг. Споживачі все частіше роблять вибір на користь м’ясних продуктів, які подорожчали не так сильно.

На експорт сир доводиться продавати значно дешевше, ніж до війни через значне подорожчання логістики в Казахстан – основного покупця українських сирів. При цьому експортні ціни на сирний продукт не знизились при такій же логістиці, як і для сиру (дорогій і довгій – через 5 країн). Фактично сирний продукт продається на рівні собівартості.

Український сир дорогий, а стримувати зростання його ціни дешевшим імпортом, як це було раніше, вже не дуже виходить. Ціна закупівлі європейських рядових сирів на кшталт гауда, едам зараз приблизно така ж, як і у вітчизняних виробників. Торік вона була на 10-15% нижчою.

Але імпорт сиру все одно збільшуватиметься. Слід зазначити, що це єдиний молочний продукт, який ще не вилучено зі списку товарів критичного імпорту.

Як повідомлялося, світові ціни на молочну продукцію підвищуються восьмий місяць поспіль.