Тваринництво

Здешевлення свинини сприяє більшим продажам

Цьогоріч Великдень минув без рекордних цін на свинину в роздрібній торгівлі. Наприкінці передсвяткового тижня охолоджена свинина на полицях національних торговельних мереж в середньому коштувала 194,4 грн/кг, що менше ніж на 0,5% перевищує показник відповідного періоду 2023 року.

Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ).

Помітніше відхилення цін спостерігалося на преміальні та сезонні частини. Наприклад, стейк і вирізка були відповідно на 9% та 12% дорожчими, ніж напередодні Великодня в 2023 році, а ошийок ‒ на 11%.

Натомість стегнова частина, лопатка й грудинка були відчутно дешевшими: перші дві позиції ‒ на 11%, а остання ‒ на 9%.

«Це збалансувало середню роздрібну ціну свинини напередодні святкових вихідних, ‒ зауважили в АСУ. ‒ Розбіжність цін пов’язана і з сезонно вищим попитом на пікнікові напівфабрикати, і з меншою часткою виходу таких позицій із туші на противагу іншим згаданим відрубам».

Аналітики галузевого об’єднання констатують, що інші види м’яса, навпаки, дещо подорожчали. Так, курятина й індичатина перед Великоднем були на 6% та 5% дорожчими, ніж торік, а середня квітнева ціна на ці види м’яса проти березневої зросла на 1,1% та 0,6% відповідно.

Найпомітніше подорожчала яловичина: більше ніж на третину проти квітня 2023 року і майже на 4% проти нинішнього березня.

Водночас стриманість цін на свинину сприяє її реалізації в розпал пікнікового сезону.

«Оскільки ціни залишаються найвагомішим чинником вибору для більшості споживачів, продажі свинини в натуральних обсягах виграють, ‒ підкреслили в АСУ. ‒ Представники основних національних торговельних мереж констатують, що вона поступово відвойовує втрачені торік позиції у структурі раціону українців. Цьому сприяє зменшення цінової розбіжності між свинячими частинами й основним конкурентом ‒ курятиною».

Нагадаємо, закупівельна ціна на живець свиней опустилася до 58,4 грн/кг.