Тваринництво

Збільшення маси молодок до 7-8-тижневого віку забезпечить добру несучість

Формування кісткової структури, м’язів та органів курчат-несучок завершується в основному до 8-тижневого віку. Тому розвиток курчат у цей період вирощування значною мірою визначає їхні продуктивні показники впродовж циклу несучості.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Особливе значення має досягнення курчатами щотижневих цільових показників живої маси. Відставання за живою масою у перші кілька тижнів вирощування погіршує майбутні показники виробництва яєць. Якщо не забезпечується регулярне щотижневе зростання, надалі є ризик надмірного накопичення жиру в організмі і, навпаки, недостатньої м’язової маси та маси внутрішніх органів.

Рекомендується зосередитися на збільшенні маси молодок до 7-8-тижневого віку, щоб підтримувати добру якість несучок до кінця продуктивного циклу.

Курчат треба зважувати щотижня, щоб відстежувати динаміку живої маси та своєчасно реагувати, якщо вона нижче нормативних показників.

Однією з причин низької живої маси ремонтного молодняку може бути погане споживання корму. Для стимулювання споживання корму рекомендовано передбачати, починаючи з 4-тижневого віку, щоденний період у середині дня, коли годівниці порожні. Краще споживання корму сприятиме належному росту і розвитку молодняку та досягненню ним на початок яйцекладки оптимальних кондицій.

Щоб запобігти вибірковому споживанню певних частинок корму, також слід максимально зменшити кількість роздач кормів.

Треба контролювати однорідність стада ремонтного молодняку несучок за живою масою з цільовим показником не менше ніж 80%. Висока однорідність сприяє високому та тривалому піку несучості, а також вирівняності яєць за масою.є

Нагадаємо, брак селену знижує яєчну продуктивність курей-несучок.