Закупівельні ціни на м’ясних свиней коливаються в межах 47-49 грн/кг
У жовтні ціна закупівлі свинини живою вагою змінила вектор руху. За підсумками попередніх торгів планові котирування послабилися на 0,25-1 грн/кг, а середня цінова позначка першого тижня місяця втратила 0,5 грн порівняно з кінцем вересня.
Про це повідомили в Асоціації свинарів України.
Закупівельні ціни на м’ясних свиней коливаються в межах 47-49 грн/кг. Утім, більшість операторів вважають, що наступного тижня цей діапазон понизиться та звузиться. Так, дві третини опитаних представників м’ясопереробної галузі вважають, що середня ціна закупівлі до кінця першої декади жовтня опуститься до 47-47,5 грн/кг.
М’ясопереробники зазначають, що похолодання позитивно вплинуло на пропозицію живця з боку промислових виробників: товарні партії стали більш однорідними, тварини швидше доростають до забійних кондицій.
Проте, одночасно з поступовим сезонним відновленням пропозиції свинини, попит зазнає протилежних змін. Оператори відзначають послаблення реалізації через відповідну зміну споживчої активності. Сезонні фактори впливу на попит вже спричинили просідання продажів щонайменше на 10%. Йдеться, зокрема, про більшу пропозицію альтернативних видів білку (активізація подвірного забою худоби та птиці, період активного вилову риби та збирання грибів), а також перерозподіл сімейних бюджетів у підготовці до зими (заготівля городини, наближення опалювального сезону).
На думку закупівельників, таке послаблення попиту та, відповідно, зсув цін цілком закономірним і таким, що відповідає традиційним трендам цього періоду.
Більшість із них вважають, що сезонний спад буде досить плавним і, найвірогідніше, зупиниться після досягнення літнього рівня цін.
При цьому суттєвим чинником тиску на внутрішню ціну залишається імпорт і ціни у країнах ЄС, які впродовж вересня послаблювались на 1,5-2% щотижня.
Додати коментар