Тваринництво

Які компоненти раціону знижують виробництво тепла в рубці корови

Які компоненти раціону знижують виробництво тепла в рубці корови

Влітку необхідно знизити ферментаційні процеси в рубці ВРХ до мінімуму, оскільки він – потужний генератор тепла. Але при цьому зберегти його роботу й здоров’я, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Для забезпечення оптимальної роботи рубця корова з живою масою 650 кг повинна споживати мінімум 2,5 кг сирої клітковини з грубого корму. Якщо в раціоні – солома або сіно, то січка має бути завдовжки 3-5 см. Якщо ж вона довша, корови селектують корм і намагаються поїдати тільки концентрати, що посилює ацидоз.

Розщеплення протеїну, цукру та крохмалю – теж процеси з виділенням тепла. Заміна звичайних шротів і макухи на продукти, захищені від розпаду в рубці, дозволяє забезпечити корів перетравним протеїном і розвантажити рубець.

Кукурудзяний крохмаль розщеплюється в рубці повільніше і не повністю. До того ж знижується ризик ацидозу в рубці, і частина енергії засвоюється вже в кишківнику. Заміна частини злаків на мелену кукурудзу також знижує тепловий стрес. Для повної перетравності необхідно згодовувати лише дрібно мелену кукурудзу.

Уведення в раціон жиру, захищеного від розщеплення в рубці, теж забезпечує корів енергією і знижує виробництво тепла в рубці.

Як повідомлялося, сечовина з’являється в молоці через високий рівень аміаку в рубці корови.