Тваринництво

Як балансувати раціон свиней

Як балансувати раціон свиней

У правильній відгодівлі свиней важливим чинником є загальна величина раціону. Встановлено, що за зменшення раціону на 15% чи 30% середньодобовий приріст знижується відповідно на 12-17% і 28–34%, а в разі скорочення норми на 50% свині перестають набирати вагу.

Підвищення енергії в раціонах стимулює ріст поросят, але їхні туші виходять жирнішими. Зниження енергетичної поживності зменшує середньодобовий приріст, збільшує тривалість відгодівлі, зате покращує такий важливий показник, як м’ясність свиней.

За щедрої, але незбалансованої годівлі тварин засвоєння поживних речовин зменшується на 35%, отже, зростають витрати корму на кілограм приросту живої маси.

На середньодобовий приріст, витрати корму та здоров’я тварин істотно впливає якість протеїну, його амінокислотний склад. За оптимального співвідношення амінокислот, вітамінів, мінеральних речовин у раціоні норму протеїнової годівлі можна знизити на 15%.

Потреба в амінокислотах залежить від віку, живої маси свиней, загальної поживності та рівня протеїну в раціоні. Якщо він не забезпечує потребу тварини в одній або кількох незамінних амінокислотах, то створює в організмі невідповідність між їхнім надходженням і споживанням.

Надлишок деяких амінокислот у кормі, особливо за браку протеїну, може призвести до захворювань: кон’юнктивітів, атрофії печінки, виснаження.

Потрібно контролювати раціон і за змістом клітковини. Дослідження показують, що перевищення норми клітковини на 1% сухої речовини раціону знижує середньодобовий приріст на 16 г з одночасним збільшенням витрат на 0,13 к. о.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!