Тваринництво

Як аналізувати дані про якість кормових інгредієнтів за допомогою NIR-спектроскопії

Як аналізувати дані про якість кормових інгредієнтів за допомогою NIR-спектроскопії

Головною умовою для отримання уявлення про мінливість показників вмісту поживних речовин у кормових інгредієнтах за допомогою NIR-спектроскопії є доступ до загальної бази результатів аналізів, одержуваних шляхом вимірювання кожної партії сировини, пише журнал «Наше птахівництво».

Всі дані аналізів повинні бути забезпечені відповідною інформацією про партії: номер партії, постачальник, країна походження сировини, країна перероблення та дата отримання.

Потім дані піддають статистичному оцінюванню з урахуванням відповідних наборів параметрів, наприклад «вміст амінокислот і енергії – закупівельні ціни – надійність постачальника з точки зору доставки», і ухвалюють певне рішення.

Якщо послуги з прогнозування за допомогою методу NIR-спектроскопії передано на аутсорсинг, постачальник послуг повинен відвідати комбікормовий завод, проконсультувати клієнта щодо методу відбирання проб, навчити персонал лабораторії роботі з NIRS, перевірити правильність налаштування обладнання для цієї програми і перевірити роботу приладу для NIRS із використанням поточних версій калібрування, які, своєю чергою, повинні бути надійними і добре налагодженими.

Нагадаємо, на птахопідприємствах дослідження на токсичність, бактеріальну забрудненість, поживність і наявність мікотоксинів у комбікормі здійснюють не рідше що два – що чотири тижні.