Тваринництво

NIR-спектроскопія контролю якості кормових компонентів дозволяє оптимізувати закупівлі

За допомогою ближньої інфрачервоної спектроскопії (NIRS) можна точно вимірювати вміст найважливіших поживних речовин у кормовій сировині, починаючи від її надходження на комбікормовий завод і до випуску готових кормів.

Як і більшість технологій, NIR-спектроскопія хороша настільки, наскільки хороша система, в рамках якої її використовують, пише журнал «Наше птахівництво».

Використання експрес-системи NIRS для контролю якості кормових компонентів мірою їх надходження на підприємство дозволяє оптимізувати закупівлі, зберігання і, за потреби, передивитися ціни або відмовитися від постачань на основі отриманих результатів.

Для досягнення такого рівня контролю якості слід відбирати проби у встановлений і стандартно відтворений спосіб, щоб уникнути систематичних помилок або мінливості. Це стосується й аналізу готових кормів.

Метод відбирання проб треба розробити так, щоб захоплювати репрезентативну пробу від оцінюваної партії. За статистикою, чим більше зразків взято, тим точніше результат.

У протоколі відбирання проб має бути зазначено, що проби відбирають із різних частин партії, включно із серединою, верхом і з краю, за допомогою стандартного устаткування і методів.

Пристрій для взяття проб має вловлювати репрезентативну пробу і не пропускати особливо великі чи дрібні частинки.

Гранулометричний склад впливає на спектри в ближній інфрачервоній ділянці, тому неправильна процедура перемелювання може невірно визначити амінокислоти.

Система повинна збігатися з тією, що використовували для контрольних зразків під час калібрування.

Нагадаємо, органолептичні методи – найдоступніші для визначення стану кормів.