Яйця – найперспективніший продукт для трансформування вітаміну Е з кормів у продукцію
Вітамін Е дуже добре трансформується з кормів у яйця птиці. Коли цей вітамін вводили в корм у кількості 10 мг/кг (базовий раціон), 200, 2000 й 20 000 мг/кг, його вміст у яйцях становив відповідно 2, 15, 100 та 200 мг в розрахунку на одне яйце.
Максимального рівня концентрація вітаміну Е в яйцях досягала через три тижні після початку годівлі птиці кормом із підвищеним умістом цього вітаміну, але через сім-вісім тижнів вона знижувалася до половини максимальних значень. Можливо, це пов’язано з механізмами абсорбції та транспортування вітаміну Е в яєчний жовток.
Загалом фахівці вважають яйця найперспективнішим продуктом для трансформування вітаміну Е з кормів у продукцію та наступного засвоєння організмом людини.
Вітамін Е як антиоксидант зменшує також ступінь окислення ненасичених жирних кислот і накопичення пероксидів у яєчних продуктах в процесі їхнього зберігання. Саме тому за збагачення яєць ненасиченими жирними кислотами доцільно одночасно збагачувати їх і вітаміном Е.
Необхідна доза вітаміну Е для запобігання окисленню поліненасиченими жирними кислотами становить 0,4-0,8 мг на 1 г кислот.
Яйця, збагачені вітаміном Е, мають низку споживчих переваг і можуть мати дуже добру перспективу для використання як продукт із лікувально-профілактичними властивостями.
Додати коментар