Тваринництво

Виробники яєць зможуть отримати мінімальний прибуток, якщо триматимуть ціну 23-25 грн за десяток

Виробники яєць зможуть отримати мінімальний прибуток, якщо триматимуть ціну 23-25 грн за десяток

За виникнення дефіциту фуражних зернових культур на внутрішньому ринку та збереження високих цін на них можливе скорочення виробництва м’яса птиці та ще більше зменшення обсягів виробництва яєць. Виробники будуть вимушені або скорочувати поголів’я для зменшення витрат на корми, або взагалі закривати підприємства в очікуванні кращих економічних умов.

Такий прогноз озвучив виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко, пише журнал «Наше птахівництво».

Як повідомлялося, на сьогодні збитковість виробництва м’яса птиці становить -12%, а яєць -17%.

«Восени зросли відпускні ціни на куряче яйце, що було спровоковано як звичайними сезонними чинниками, так і значним подорожчанням кормів (наприклад, ціна на фуражну пшеницю, шроти зросла в середньому на 1,5-2 тис. грн/тонна.), – зазначив він. –Здорожчання зернової групи призвело до збільшення вартості комбікормів, і, відповідно, собівартості виробництва продукції птахівництва, що негативно позначилося на економічних показниках підприємств».

За словами Сергія Карпенка, торік собівартість яйця була близько 15,3 грн/10 штук, а восени цього року вона сягнула не менше 18 грн.

А враховуючи те, що відпускні ціни на куряче яйце півроку були менше їхньої собівартості, то, відповідно, для того, щоб підприємства яєчного напряму виробництва отримали хоча б мінімальний прибуток за підсумками року, ціна повинна становити не менше 23-25 грн/10 штук, пояснив експерт.

«Сьогодні ми бачимо збитковість виробництва, яке супроводжується ще й зниженням відпускних цін. Птахівнича галузь перебуває під тиском наслідків пандемії, це все передумови лише до зниження обсягів виробництва, – зазначив Сергій Карпенко. – Без істотного зменшення вартості зернових найближчим часом птахівники змушені будуть підвищувати відпускні ціни для компенсації збитків».