Тваринництво

Ветлікар назвав три методи обробки комбікормів для птиці

Ветлікар назвав три методи обробки комбікормів для птиці

Термообробка комбікорму, обробка його органічними кислотами і додавання атиоксидантів дозволять зменшити ризики зараження птиці, розповів головний лікар ветеринарної медицини ФГ «Улар» Валерій Козій.

Про це повідомляє журнал «Наше птахівництво».  

Отже, для забезпечення якості кормів застосовують такі методи обробки: 

• термічна обробка — за грануляції комбікорму температура може сягати +90…+95 °С, в деяких випадках і більше. Саме цей процес є одним з основних з боку гігієни, адже за температур понад +80 ° гине більшість патогенних бактерій; 

• обробка органічними кислотами — за зниження рівня pH сповільнюються процеси розвитку цвілевих грибків і патогенної мікрофлори; 

• додавання антиоксидантів. Головним процесом деградації поживних речовин є окислення. Це супроводжується утворенням незасвоюваних, а іноді й шкідливих речовин. Споживання такого корму може спричиняти оксидативний стрес, що у важких випадках може призвести до отруєння та падежу птиці. 

«Напевно основним чинником є якісні й безпечні інгредієнти, адже саме від складу готового комбікорму залежить його ефективність», – підкреслив Валерій Козій.

Читайте також: За тривалого зберігання преміксів втрачається активність вітамінів