В Україні скоротилося споживання свинини
У 2023 році українці почали більше споживати м’яса птиці та яловичини, ніж торік: відповідно 27 кг та 7,4 кг у середньому на особу. Торік показники були 26,2 кг м’яса птиці та 7 кг яловичини.
Про це повідомили в Мінагрополітики.
Водночас споживання свинини цього року знизилося: 19,8 кг на рік на особу, тоді як у 2022 році – 20,3 кг.
Відповідно до споживання зросло й виробництво: м’яса птиці – до 1,3 млн тонн (+32 тис. тонн); яловичини – до 272 тис. тонн (+4 тис. тонн).
Нарощування власного виробництва дозволило скоротити обсяги імпорту обох видів мʼяса на 19 тис. тонн. Зокрема, м’яса птиці за кордоном закуплено на 17 тис. тонн менше – 61 тис. тонн; яловичини – на 2 тис. тонн менше – 5 тис. тонн. Скоротився й імпорт свинини – з 74 тис. до 41 тис. тонн.
Загалом споживання свинини, яловичини та м’яса птиці зросло з 54,1 кг у 2022 році до 54,7 кг цьогоріч. Імпорт усіх трьох видів м’яса впав на 52 тис. тонн – до 108 тис. тонн.
Нагадаємо, за прогнозами Мінагрополітики, у 2023 році очікується збільшення виробництва свинини на 4%.