Тваринництво

В Україні хочуть покращити контроль за застосуванням антибіотиків у тваринництві

ФАО й асоціація «Свинарі України» разом працюватимуть над покращенням системи контролю використання антимікробних препаратів у тваринництві.

Це відбуватиметься у рамках проєкту «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)», повідомили в асоціації.

Проєкт має на меті:

– оцінити реальну ситуацію з використання антибіотиків у тваринництві;

– дослідити рівень обізнаності виробників щодо ризиків, пов’язаних із антибіотикорезистентністю;

– покращити нормативно-правову базу та політику щодо застосування протимікробних препаратів у тваринництві;

– покращити потенціал національних лабораторій і можливості моніторингу;

– дослідити кращі практики та схеми використання протимікробних препаратів, перспективи зменшення їхнього застосування у майбутньому.

Для цього здійснюватимуть опитування за участі понад 600 респондентів – суб’єктів господарювання різних напрямів тваринництва та представників присадибного сектору.

Також передбачено забір 350 зразків харчових продуктів тваринного походження та дослідження їх на вміст залишків протимікробних препаратів.

До реалізації проєкту залучатимуть і представників Держпродспоживслужби, наукової спільноти, фермерів, ветеринарів і спеціалістів кормовиробництва.

«Це, безперечно, лише перший етап, який допоможе підготувати певну аналітику, зрозуміти, наскільки актуальне питання залишків протимікробних препаратів, скільки залишків антибіотиків містить продукція тваринного походження, – зазначили в асоціації «Свинарі України». – Це дасть можливість розробити ефективну стратегію покращення контролю за використанням протимікробних препаратів і  підвищення безпечності та якості продукції тваринного походження загалом».

Як повідомлялося, у Бельгії з 2011 року на 40% скоротили використання антибіотиків у тваринництві.