Тваринництво

Синдром зниження несучості частіше уражує кроси курей з коричневими яйцями

Синдром зниження несучості (лиття яєць, аденовірусна хвороба птиці) – одне з найпоширеніших вірусних захворювань курей-несучок, пише журнал «Наше птахівництво».

Через хворобу в середньому на несучку недоотримують 10-30 яєць (від племінних курей вибраковують до 50 яєць).

Найчутливіші до вірусу синдрому зниження несучості курей (СЗН) сучасні високопродуктивні кроси, що несуть яйця з коричневою шкаралупою, як-от Хайсекс браун, Ломан браун тощо.

Клінічно за СЗН спостерігається різке падіння несучості на 20-30%, знесення яєць із шорсткою або розм’якшеною шкаралупою, білими плямами. Після прояву СЗН у стаді зниження яйцекладки триває 3-5 тижнів, відновлюється вона повільно й ніколи не досягає запланованого рівня стандарту для кросу.

У м’ясних порід курей спостерігається тільки депігментація шкаралупи та незначне зниження несучості. Проте в основному, на думку птахівників-практиків, характерних симптомів цього захворювання немає. Можлива діарея, деяке пригнічення, зниження поїдання корму.

У пік захворювання у птиці ослаблене дихання, рідкий, зеленуватого відтінку послід протягом 1-2 тижнів. На пізніх стадіях хвороби спостерігається синюшність сережок і гребеня.

Смертність птиці від СЗН навіть у пік гострої форми хвороби незначна. У поодиноких випадках серед дорослих несучок вона може сягати 3-5%, переважно внаслідок жовткового перитоніту і клоациту.

За кліткового утримання продуктивність курей відновлюється майже повністю або залишається на 1-3% нижчою за нормативну, а за підлогового утримання, як правило, зменшується на  7-10%.

Хвора на СЗН птиця 6-8 тижнів несе безшкаралупні яйця (так зване лиття яєць) або депігментовані з тонкою шкаралупою, кільцевими або залізистими шорсткими утвореннями на поверхні.

Значно збільшується кількість «мармурових» яєць, яєць із насічкою, відсоток бою. Погіршуються інкубаційні якості яєць, знижуються їхні заплідненість, виводимість і життєздатність курчат протягом перших двох тижнів життя.

Зміна якості шкаралупи і так зване жирове яйце найчастіше трапляється в несучок кольорових кросів і у бройлерів. У курей білих кросів головним чином змінюється білкова частина яйця внаслідок локального розрідження.

Нагадаємо, оптимальне споживання корму сприяє тривалій і високій несучості у курей.