Стресостійкі корови здатні адаптуватися до нових умов експлуатації без помітної втрати продуктивності
Наявність соматичних клітин у молоці може бути зумовлена спадковою схильністю корів: порода, лінія бика-плідника тощо.
У багатьох країнах племінну цінність корів оцінюють за вмістом соматичних клітин, що є важливою умовою селекційного поліпшення стада для підвищення стійкості вимені до захворювання.
Недостатнє забезпечення енергією, дефіцит сирої клітковини з подальшим виникненням кетозу й ацидозу, дефіцит вітамінів, мікроелементів, селену знижують опірність організму корів інфекціям.
Важлива роль в умовах промислової технології виробництва молока належить адаптаційним властивостям організму, що дозволяють тваринам пристосовуватися.
За тривалої дії стрес-чинника виснажуються адаптаційні механізми, і в організмі виникають вегетативні та метаболічні зрушення, що погіршують фізіологічний стан, і як наслідок – у корів знижується продуктивність і погіршується якість молока через значний уміст у ньому соматичних клітин.
Тому значний практичний інтерес являє визначення стресостійкості корів – ознаки, що виражає здатність адаптації тварин до нових умов експлуатації без помітної втрати продуктивності.
Нагадаємо, пробіотики допомагають зменшити кількість соматичних клітин у молоці.
Додати коментар