Тваринництво

Старші поросята легше переносять відлучення

Старші поросята легше переносять відлучення

Відлучення поросят від свиноматок завжди буде критичним періодом для них, незалежно від віку. Тому в цей період потрібно створювати для поросят комфортні умови утримання й догляду, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Вік відлучених поросят може бути різним. Чим вони старші, тим легше відбувається перехід до самостійного споживання корму. У віці близько двох місяців молоко матері вже не відіграє основної поживної ролі у їхньому харчуванні. Та відлучення у цьому віці економічно невигідне: зменшується інтенсивність використання свиноматок, відповідно,  кількість народжених ними та відлучених поросят, а також погіршується ефективність використання й терміни окупності дорогого технологічного обладнання.

Тому відлучення поросят у старшому віці у країнах з розвинутим свинарством практикується тільки на фермах, що виробляють органічну продукцію. У них висока собівартість свинини компенсується підвищеною ціною.

Відлучення поросят у віці 3-4 тижні – технологічний норматив, якого дотримуються на більшості сучасних репродукторних ферм і в підрозділах промислових свинокомплексів. Але біологічно нехарактерне для свиней відлучення в ранні терміни погіршує адаптаційні можливості поросят і підвищує їхню уразливість до стрес-чинників.

У рано відлучених поросят ще недостатньо розвинені імунна та травна системи, робота шлунково-кишкового тракту ще тільки формується, а фізіологічні процеси пришвидшені. До того ж у новостворених групах поросята починають рангову боротьбу. У результаті у них можуть виникати морфо-фізіологічні й біохімічні відхилення функцій організму. У результаті знижується резистентність до захворювань, сповільнюється енергія росту й зростають витрати корму. Брак у поросят шлункових ферментів і соляної кислоти не дає змоги повністю перетравлювати крохмаль і протеїн корму, а наслідком цього може стати діарея. Тому поросята до періоду відлучення

Відлучення поросят від свиноматок завжди буде критичним періодом для них, незалежно від віку. Тому в цей період потрібно створювати для поросят комфортні умови утримання й догляду, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Вік відлучених поросят може бути різним. Чим вони старші, тим легше відбувається перехід до самостійного споживання корму. У віці близько двох місяців молоко матері вже не відіграє основної поживної ролі у їхньому харчуванні. Та відлучення у цьому віці економічно невигідне: зменшується інтенсивність використання свиноматок, відповідно,  кількість народжених ними та відлучених поросят, а також погіршується ефективність використання й терміни окупності дорогого технологічного обладнання.

Тому відлучення поросят у старшому віці у країнах з розвинутим свинарством практикується тільки на фермах, що виробляють органічну продукцію. У них висока собівартість свинини компенсується підвищеною ціною.

Відлучення поросят у віці 3-4 тижні – технологічний норматив, якого дотримуються на більшості сучасних репродукторних ферм і в підрозділах промислових свинокомплексів. Але біологічно нехарактерне для свиней відлучення в ранні терміни погіршує адаптаційні можливості поросят і підвищує їхню уразливість до стрес-чинників.

У рано відлучених поросят ще недостатньо розвинені імунна та травна системи, робота шлунково-кишкового тракту ще тільки формується, а фізіологічні процеси пришвидшені. До того ж у новостворених групах поросята починають рангову боротьбу. У результаті у них можуть виникати морфо-фізіологічні й біохімічні відхилення функцій організму. У результаті знижується резистентність до захворювань, сповільнюється енергія росту й зростають витрати корму. Брак у поросят шлункових ферментів і соляної кислоти не дає змоги повністю перетравлювати крохмаль і протеїн корму, а наслідком цього може стати діарея. Тому поросята до періоду відлучення потребують додаткової уваги до годівлі.

Як повідомлялося, на Глобинському свинокомплексі стали відлучати поросят на 21-й день.

Нагадаємо, поросятам після відлучення потрібно два тижні, щоб відновити рівень засвоювання енергії.