Сорго поліпшує поживність кормосумішей для птиці
Для птиці сорго є високоенергетичною культурою. Кормове сорго додають для поліпшення поживності кормосумішей, адже воно містить некрохмалисті полісахариди на рівні кукурудзи, ячменю та тритикале. Зазвичай сорго згодовують птиці лише подрібненим.
Позитивною властивістю соргових культур є їхня невибагливість щодо умов вирощування. За своїм хімічним складом та енергетичною цінністю сорго подібне до кукурудзи. Зерно сорго містить 60-70% крохмалю, 7-16% білка, 1,5-6,5% жиру, 1,5-2,4% цукру.
Порівняно з кукурудзою сорго містить на 0,5-4,1% більше сирої клітковини та на 0,4-0,7% менше лінолевої кислоти, що пов’язано з умовами вирощування та сортовими відмінностями.
Проте, на відміну від кукурудзи, класичні сорти сорго містять антипоживні речовини, зокрема ціаногенні глікозиди та фенольні сполуки (танін) у межах 0,5-2,5%. Зі зростанням кількості танінів енергетична цінність зерна сорго знижується.
Крім танінів, сорго може містити й інші антипоживні речовини, зокрема ціаноглікозид дурин, який за гідролізу трансформується в синильну кислоту. За належних агротехнологічних умов утворення синильної кислоти не відбувається, оскільки глікозид і фермент, що його розщеплює, не взаємодіють. Проте за підвищення температури й вологості зерна сорго в ньому активізуються ферменти зерна й мікроорганізмів, які перетворюють ціаноглікозиди на цукри, синильну кислоту, альдегіди й кетони.
Додати коментар