Що вплинуло під час карантину на собівартість виробництва свинини і живець свиней
З початку карантину в Україні спостерігається здороження складових виробництва свинини. Насамперед кормової сировини, яка в середньому складає 70% у структурі загальної собівартості.
Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ).
Так, із початку березня кукурудза та пшениця подорожчали на 14%, ячмінь – на 7%. У середньому це збільшило загальну собівартість 1 кг свинини майже на 10%.
До цього додається ще близько 5-10% через зростання витрат на забезпечення біобезпеки господарств і заходи мінімізації зараження персоналу в умовах пандемії COVID-19.
У ситуації карантину впродовж березня-початку квітня ціна на живець свиней істотно коливалася, досягнувши пікових цього року значень як у бік зростання (50,2 грн/кг), так і зменшення (40,5 грн/кг в окремих регіонах). В АСУ зростання ціни на свинину живою вагою пояснили істотним обмеженням пропозиції.
«Зростанню ціни на живець до 50,2 грн/кг з 46,08 грн/кг передусім сприяло закриття ринків та ажіотажні закупівлі, – зазначається в повідомленні. – Це, з одного боку, істотно підвищило попит на промислову свинину, яка реалізується через мережі та м’ясні магазинчики, а з іншого, зупинило збут значній частині виробників – близько 70% від загальної кількості – понад 1700 господарств».
Додати коментар