Сапропель у раціоні бройлерів збільшує їхню передзабійну масу
Дослідники констатують перспективність використання сапропелю у птахівництві. Так, за згодовування курчатам-бройлерам додатково до основного раціону 2,5% сапропелю від маси корму в 46-денному віці отримали передзабійну живу масу більшу на 428 г, масу патраної тушки більшу на 436 г. Вихід патраної тушки був більшим на 3,2%.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Вивчення хімічного складу м’яса курчат-бройлерів під час забою у віці 46 діб показало, що згодовування 2,5% сапропелю сприяло вірогідному (P < 0,05) підвищенню умісту протеїну на 7,65% та зменшенню жиру на 1,88%. Дослідники пов’язують це з органічними кислотами, що містяться у сапропелі – в організмі вони використовуються для утворення м’язової тканини, що й підвищує білок у м’ясі.
Сорбційні властивості проявляються передусім у тому, що подовжується тривалість росту курчат, внаслідок чого збільшується м’язова тканина і знижується жирова.
Добавка також підвищує концентрацію магнію у м’ясі бройлерів на 17,69%. Магній стимулює всмоктування й обмін інших мінеральних речовин: кальцію, фосфору, натрію і калію. Він також прискорює процес засвоєння вітамінів групи В, С та Е. При цьому зменшується кількість міді, кобальту, нікелю, кадмію.
Як повідомлялося, сапропель покращує м’ясні якості гусей.