Тваринництво

Розвиток м'ясного скотарства може стимулювати орієнтація на експорт

Розвиток м'ясного скотарства може стимулювати орієнтація на експорт

Поштовхом до розвитку м’ясного скотарства в Україні може стати лише орієнтація виробників на експортну модель роботи.

Про це в своїй колонці на Аgrotimes пише аналітик УКАБ Максим Гопка.

«Сьогодні високі закупівельні ціни на живець, а також попит на мармурову яловичину з боку країн Сходу й Африки стимулюють виробників шукати нові ринки», ‒ зауважив він.

До війни Україна активно експортувала худобу до Єгипту, Йорданії, Узбекистану, Лівану, Казахстану, Саудівської Аравії, Лівії. В 2023 році на експорт пішло 79,1 тис. голів ВРХ (м’ясних і нем’ясних порід), що на 20% більше, ніж у 2022 році. Найбільшими країнами-імпортерами залишаються Ліван, Єгипет і Йорданія.

«У перспективі кроком, що збільшуватиме в агробізнесу зацікавленість цим напрямом виробництва, може стати відкриття європейського ринку, ‒ вважає Максим Гопка. ‒ Україна вже розпочала необхідну роботу, однак ще існує потреба в більшій увазі й активності і з боку профільних служб, і учасників ринку».

Сьогодні в України відсутній статус щодо губчастоподібної енцефалопатії ВРХ, який відкриває можливості для подальших перемовин і доступу на ринок. Аби досягти позитивних результатів найближчим часом, треба проводити спеціальні тести й моніторинг різних груп ВРХ. За пришвидшення цих процес усередині країни в української яловичини з’явиться реальна можливість успішно вийти на ринок ЄС, зазначив аналітик.

Як повідомлялося, «Ратнівський аграрій» хоче відгодовувати ВРХ на мармурову яловичину.