Виробники, які впровадять галузевий стандарт вирощування птиці без антибіотиків, маркуватимуть свою продукцію
Союз птахівників України за сприяння ФАО та ЄБРР розробив галузевий стандарт щодо вирощування птиці без антибіотиків.
Про це повідомив національний координатор проєкту ФАО Віталій Башинський.
«Ми маємо перший крок розроблення галузевого стандарту серед виробників тваринницької продукції, – зазначив він. – Наразі ми перебуваємо на стадії пошуку незалежних аудиторів, які здійснюватимуть перевірки відповідності, інспектування саме на тих підприємствах, які захочуть впровадити цей стандарт. Вони отримають право наносити додаткове маркування на свою продукцію».
Як уточнив Віталій Башинський у коментарі AgroTimes, Союз птахівників України веде перемовини з українською філією TÜV Rheinland. «Якщо вони дійдуть згоди, ті виділять інспекторів, які пройдуть навчання за цим стандартом і здійснюватимуть аудит компаній, які зголосяться на це. Поки їх тільки дві», – розповів він. Назвати їх експерт наразі не зміг через умови конфіденційності.
Маркування продукції птахівництва виробників, які пройдуть аудит, базуватиметься на трьох принципах:
– «Стадо без антибіотиків» – коли антибіотики не застосовуються по всій вертикалі вирощування;
– «Вирощено без антибіотиків» – коли антибіотики не застосовуються лише на промисловому стаді;
– «М’ясо без антибіотиків» – коли в історії виробництва партії м’яса буде повний ланцюг простежуваності щодо відсутності залишків антибіотиків. Це стосуватиметься кожної партії м’яса.
«Це – дорого, але це і конкурентна перевага виробника», – наголосив Віталій Башинський.
Наразі закон дозволяє наносити додаткове маркування. Відповідальність за його достовірність сьогодні несе виробник, підкреслив координатор ФАО. «Але держава залишає за собою право здійснювати перевірку достовірності нанесеного маркування. Контроль наявного маркування нині здійснюється вибірково і досить поверхнево», – констатував Віталій Башинський.
Як повідомлялося, фітонциди і фітоалексини можуть бути альтернативою антибіотикам у тваринництві.
Додати коментар