Тваринництво

При виборі стратегії відгодівлі свиней варто орієнтуватися на вимоги споживача продукції свинарства

При виборі стратегії відгодівлі свиней варто орієнтуватися на вимоги споживача продукції свинарства

Сьогодні соєві продукти залишаються продуктом № 1 високоякісного білка у раціонах годівлі свиней. Також простежується чітка світова стратегія до використання сої у раціонах.

На цьому наголосив експерт із ринку кормової сировини та годівлі свиней «Каргілл ЕН»Сергій Добрянський.

«Тому якщо ми хочемо отримувати інтенсивний ріст свиней, особливо на фазі відгодівлі, виключити сою з раціонів без втрати ефективності, немає можливості», – наголосив він.

Можна згадати й американський досвід із раціонами лише на одній кукурудзі, й отримання 450-500 г приросту, й інші стратегії, розмірковує експерт. «Але в українських реаліях, враховуючи вподобання наших споживачів та очікувану ефективність виробництва, рекомендується й надалі використовувати соєві продукти паралельно з альтернативними джерелами білка», – підкреслив Сергій Добрянський.

Останні дозволяють знизити використання сої в раціонах без втрати ефективності відгодівлі.

Соняшникові продукти доцільно використовувати протягом року, зауважив він. Ріпаковий шрот, залежно від сезону, та барда DDGS можуть бути використані на відгодівлі протягом цілого року, або, за доступності ріпакового шроту, – сезонно.

«Раціони інших країн – це не означає щось краще, але в них є цікаві елементи, – зазначив Сергій Добрянський. – Я б радив українським свинарям не копіювати раціони інших країн, а формулювати власну стратегію, виходячи з досвіду роботи на локальному ринку».

Як повідомлялося, п’ять свиней на кожне кормомісце – запорука якісної годівлі.