«Подільський бекон» працює з двома генетиками свиней

ТОВ «Подільський бекон» вирощує та реалізує двомісячних поросят генетик Hypor та Genesus. Маточне поголів’я розподілено між ними приблизно порівну. Загалом утримують 2,1 тис. свиноматок.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів Сергій Квасов, заступник директора з тваринництва ТОВ «Подільський бекон».
«Для оновлення поголів’я закуповуємо «ремок» Genesus у репродукторі в Хмельницькій області, ремонтних свинок Hypor вирощуємо самі, а кнурів купуємо в нуклеусі у Вінницькій області», ‒ уточнив він.
Кожна генетика має свою перевагу, вважає Сергій Квасов.
«Наприклад, деяким нашим клієнтам подобаються поросята Hypor, бо мають небагато підшкірного сала (завдяки батьківській лінії породи п’єтрен) і повільніше ростуть. Такі характеристики дають змогу дочекатися стабільної ціни після її коливань, ‒ зазначив він. ‒ Genesus ‒ сучасніша генетика з характерною мармуровістю м’яса й більшою енергією росту. Ці свині досягають 112-115 кг у 140 днів, натомість до такої ваги Hypor треба ще рости. Але треба мати на увазі: у цьому віці свиням Genesus слід згодовувати корми без високого вмісту жиру й енергії, щоб вони не жиріли».
Окрім того, свиноматки Genesus більш багатоплідні. Якщо Hypor народжує 13,2-13,3 поросяти вагою 1,5 кг, то Genesus ‒ 14,5-15 поросят вагою 1,3-1,4 кг. Звісно, температура довкілля, зокрема літня спека, впливає на багатоплідність, наголосив Сергій Квасов.
«Подільський бекон» відлучає поросят у 22-23 дні. Вага представників генетики Genesus на відлученні залежить не лише від величини гнізда, а й від віку свиноматки.
«До прикладу, рік тому молочність свиноматок була більшою, але тоді поросят було менше. На момент відлучення вони важили 7 кг, ‒ розповів заступник директора. ‒ З віком свиноматки почали більше народжувати, натомість вага відлучених знизилася до 6,5-6,9 кг. У молодших свиноматок на відлученні поросята важать 7-7,05 кг. Поросята Hypor на відлученні стабільно видають близько 7 кг».
Раніше ми писали про генетичну структуру промислового свинарства в Україні.