Тваринництво

Органічні кислоти знижують pH і безпосередньо атакують патогени

Подолати критичний для поросят період відлучення та зберегти їхню продуктивність допоможуть підкислювачі. Вони поліпшують здоров’я кишківника, стимулюють імунітет і є джерелом поживних речовин, а також позитивно впливають на гігієну корму й води.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Основними кислотами для годівлі свиней є оцтова, фумарова, мурашина, молочна, бензойна, пропіонова, сорбінова й лимонна.

Неорганічні кислоти дешевші за органічні, але вони тільки знижують рН. Крім того, надзвичайно корозійні та небезпечні рідини через сильну кислотність у чистому стані, що обмежує їх застосування як підкислювача корму.

Перевага солей над вільними кислотами ‒ в тому, що вони зазвичай не мають запаху, їх легше використовувати у процесі виробництва кормів завдяки твердій і менш леткій формі. Вища розчинність у воді є додатковою перевагою, як порівняти з вільними кислотами. Солі в основному виробляються з кальцієм, калієм і натрієм, як-от форміат кальцію, диформіат калію, диформіат натрію, фумарат натрію тощо.

Органічні кислоти діють не лише через свій ефект зниження pH, а й безпосередньо атакують патогени.

Деякі патогенні бактерії чутливі до низького рівня рН. Проліферація, наприклад, кишкової палички, сальмонели та Clostridium perfringens мінімізується за рН<5. Однак кислотостійкі бактерії, такі як лактобактерії або біфідобактерії, виживають. Багато лактобактерій можуть виробляти перекис водню, який пригнічує, наприклад, Staphylococcus aureus або Pseudomonas spp. Зниження рН через органічні кислоти стимулює секрецію протеолітичних ферментів у шлунку (пепсин) і ферментів підшлункової залози. Крім того, кислоти, що лишають шлунок, частково відповідають за регуляцію спорожнення>< 5. Однак кислотостійкі бактерії, як-от лактобактерії чи біфідобактерії, виживають.

Зниження рН через органічні кислоти стимулює секрецію протеолітичних ферментів у шлунку (пепсин) і ферментів підшлункової залози. Крім того, кислоти, що лишають шлунок, частково відповідають за регуляцію спорожнення шлунку. Це зменшує кількість зброджуваного субстрату, що надходить у кишківник, і, отже, збільшення небажаних патогенів.

Багато досліджень показують, що органічні кислоти поліпшують стан слизової оболонки. Фумарова кислота ‒ легкодоступне джерело енергії ‒ може чинити місцевий трофічний ефект на слизову оболонку тонкої кишки. Органічні кислоти впливають на довжину ворсинок і глибину крипт у кишківнику.

Також доведено, що підкислювачі стимулюють або підтримують імунну систему. Так, лимонна кислота (0,5%) і суміш підкислювачів, що складається з мурашиної, пропіонової, молочної, фосфорної кислот + SO2 (0,4%) значно підвищують рівень сироваткового IgG, що є частиною гуморальної імунної системи поросят.

Раніше ми писали про органічну кормову добавку, що поліпшила стан здоров’я поросят.