Оброблення кормів в екструдерах і експандерах на 99% зменшує їхнє бактеріальне обсіменіння
Екструдування кормів для птиці дає змогу знизити їхнє бактеріальне обсіменіння, зокрема грибними мікроорганізмами на 98-99%. Це дозволяє практично повністю інактивувати кишкову паличку, сальмонелу, стафілококи, бактерії роду Рroteus.
За оброблення в екструдерах температура кормового продукту може досягати +200 °С, а тиск – 45 МПа.
Негативний ефект впливу високих температур на корм зводиться до мінімуму завдяки короткочасності термічної дії – не більше як 30-90 с, а в зоні максимальної температури й тиску ще менше – лише 5-12 с.
Сьогодні набирає популярності й експандування кормів. У результаті цього виду термомеханічного оброблення досягається практично той самий ефект щодо знезараження кормів, що й за екструдування, але за менших енергетичних витрат – від 3 кВт×год/тонна.
Також, як і за екструдування, відбувається інактивація антипоживних речовин, желатинізація крохмалю, збільшується розчинність клітковини, стабілізується жир і, як наслідок, збільшується енергетична поживність корму.
Експадер, по суті, – одношнековий екструдер, проте корм у ньому продавлюється не через матрицю з отворами, а через регульований кільцевий зазор.
Температура корму в процесі експандування може досягати +150 °С, але середній температурний діапазон – у межах +90-130 °С за експозиції 5-30 с.
Як повідомлялося, вітаміни підвищують стійкість організму птиці до впливу стресорів.
Додати коментар