Обрізання дзьоба є найнадійнішим способом запобігання канібалізму в птиці
Для запобігання канібалізму курчатам у шість-дев’ять днів здійснюють обрізання дзьоба.
Якщо перше обрізання дзьоба зроблене неякісно, то повторно його проводять у семитижневому віці.
За три дні до та після цього птиці потрібно давати антистресовий комплекс вітамінів. Перед операцією слід видалити зі стада хвору й ослаблену птицю.
Щоб зменшити кровотечу, з годівниць на 12 годин заздалегідь видаляють корм. Потім насипають його товстим шаром, щоб птиця не травмувала дзьоб об металеве дно годівниці.
На цей період у клітках установлюють вакуумні напувалки з додаванням у воду вітамінів.
Для кращого відновлення живої маси птиці корисно організувати нічну годівлю протягом тижня після операції.
Додавання в корм жорстких частинок створить автоматичний ефект обрізування дзьоба: він сточиться і стане тупішим із кінця. Ця технологія застосовується на ранніх етапах життя курчат. Якщо робити такі процедури своєчасно, у птиці не з’явиться загострений кінчик на дзьобі.
Нагадаємо, найчастіше канібалізм виникає після закінчення ювенальної линьки птиці та у дорослому віці, в період інтенсивного початку яйцекладки до її піку.
Додати коментар